Reportatge de salut: Ambliopia (ull gandul)
R

31 de maig de 2016

QUÈ ÉS?

L’ambliopia es caracteritza per una visió pobra o escassa d’un ull que per altra banda, és fisiològicament normal. Es considera que afecta aproximadament un 4% de la població.

Generalment l’afectació és unilateral i es produeix com a conseqüència de falta d’estimulació visual adequada durant el període crític de desenvolupament visual. És rar, però és possible que l’ambliopia afecti els 2 ulls si s’ha sofert un període llarg de privació visual, com en les cataractes congènites bilaterals.

CAUSES

-Estrabisme. En aquesta malaltia l’ull desviat perd la capacitat visual, el cervell “desconnecta” l’ull que no està recte per evitar la visió doble i per tant es torna gandul o ja no desenvolupa la visió, depenent del moment d’inici de l’estrabisme.

-Privació de la visió, com el cas de cataracta congènita, d’opacitat de la còrnia o de ptosi (caiguda de la parpella superior). Si el trastorn no es corregeix de forma molt precoç, la pèrdua visual és permanent.

-Ametropies. Això passa quan hi ha un defecte de refracció (miopia, hipermetropia, astigmatisme) gran o molt desigual en un dels dos ulls. Pot passar desapercebut durant temps perquè un ull hi veu bé i si no es descobreix a temps el resultat visual de l’ull afectat pot ser irreversible.
TRACTAMENT

El tractament es basa en tres pilars fonamentals: determinar la causa del problema el més aviat possible, corregir-la amb els mitjans necessaris i realitzar l’oclusió de l’ull que té bona visió per estimular les vies neuronals de l’ull afectat.

ambliopiaULLERES: s’ha de corregir el defecte refractiu el més aviat possible, i més si hi ha una gran diferència de graduació entre els dos ulls. Una menció especial mereix l’estrabisme, ja que si hi ha un defecte de refracció associat i no actuem ràpidament, recuperar aquesta visió requerirà més temps i serà més complex.

 

OCLUSIÓ: ja sigui amb parxes o altres sistemes, al tapar total o parcialment la visió de l’ull director o sa, l’ull ambliop s’estimula i va recuperant la visió perduda.

CIRURGIA: en cas d’estrabisme la cirurgia serveix per posar els ull rectes, però no com a tractament de l’ull gandul. La cirurgia es practica quan cal eliminar causes d’ambliopia que no siguin l’estrabisme.

TERÀPIES VISUALS: a realitzar per un optometrista.
oftalmologia asensiCONSIDERACIONS GENERALS

La visió es desenvolupa en els primers mesos i anys de vida, i si hi ha un defecte que impedeix la normal evolució de la visió i no es tracta, la pèrdua visual pot ser permanent.

Quan als 6 mesos s’observi un defecte visual en un nen, s’hauria de consultar de seguida l’oftalmòleg. Si no s’observa cap defecte aparent o si hi ha antecedents familiars, entre l’any de vida i els dos anys s’hauria de fer la primera visita.

CONCLUSIONS:

El diagnòstic primerenc és primordial i ha de ser realitzat per l’especialista en entrenament visual en un centre on hi hagi treball conjunt d’oftalmòleg i optometrista. En la detecció i tractament han de collaborar els pares i els mestres. El tractament no ha de ser abandonat abans dels 10 anys pel risc de recaigudes.
Ambliopia

Compartir

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta