La conselleria de Salut reforçarà la mesa de seguiment pel brot d’enterovirus

382
El departament de Salut reforçarà la mesa de seguiment que es va crear dies enrere per estudiar els casos d’enterovirus amb afectació neurològica. En aquest sentit, el conseller de Salut, Antoni Comín, ha explicat al programa Via Lliure de RAC1 que aquest dilluns hi haurà una sessió d’aquesta mesa en què s’actualitzarà el nombre i l’estat dels casos. També s’analitzarà la possibilitat de l’existència de més casos d’enterovirus a la resta de l’Estat Espanyol i l’ajut que les institucions catalanes hi puguin prestar al respecte. “Hi ha uns grans professionals, especialment a la Vall d’Hebron, que van tenir la intuïció que podia passar aquesta situació, van extremar l’alerta i van identificar els casos que hi havia. Per tant, hem sigut actius i ens hem pogut anticipar”, ha destacat.
D’altra banda, Comín ha anunciat que compareixerà a petició pròpia en els propers dies en el Parlament per informar sobre l’escenari actual i la gestió sanitària de l’episodi d’enterovirus detectats en menors a diferents punts de Catalunya. “Sóc el primer interessat en comparèixer”, ha apuntat.
Pel que fa al balanç actual d’afectats, el conseller ha indicat que la situació és idèntica a la del passat divendres: així, actualment hi ha 29 menors hospitalitzats per enterovirus amb afectació neurològica a diferents hospitals de Catalunya, 4 dels quals ho estan a la Unitat de Cures Intensives. En total, en les últimes setmanes, s’han detectat 60 casos, la gran majoria dels quals evolucionen favorablement.
Recomanacions
El Departament de Salut recomana fer vida normal i portar els nens i nenes a l’escola, i només en cas de febre, com ja s’aconsella sempre, no han d’anar als centres escolars o a les escoles bressol.
Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria. Per tant, es recomana reforçar mesures higièniques que ja són molt habituals en les escoles o llars del nostre país: rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d’anar al lavabo i canviar bolquers; tapar-se la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús en cas d’esternut, o bé amb la part interna del colze però mai amb les mans, ja que és la via de contagi de virus a d’altres persones.
Cal portar els menors al pediatre quan presentin alguns dels símptomes que s’associen a l’afectació neurològica en el context de la infecció: tremolors, sacsejades, debilitat, dificultat per empassar o somnolència molt marcada, generalment acompanyat de febre.