1941: Neix la Banda Municipal de Música d’Igualada
1

30 de novembre de 2019

L’any 1941, inici de la Segona Guerra Mundial, a Igualada i comarca es vivia un període de lenta recuperació, presidida encara pels fets recents de la guerra civil. Hi havia molta feina a fer. Va ser l’any d’acabament del què seria la Llar del Sant Crist, un edifici imponent amb tocs gaudinians, del qual us en vam parlar en el full de 1931, d’aquesta mateixa secció, de quan van iniciar-se les obres.

D’esquerra a dreta, primera fila de baix: Llorenç Galtés, Ignasi Castelltort, Joan Just, Adelí Casulleras, Joan Montaner, Narcís Muntaner, Salvador Riera i Joan Rubí. Segona fila: Bonaventura Castellà, Josep Bagà, Josep Brunet, Josep Maria Gumà, Martí Ferrer, Pere Morera, Josep Mestre, Josep Morera, Joan Xaus, Baldiri Sala i Joan Servitge. Tercera fila: Josep Vilanova, Miquel Prim, Jaume Artigas, Manuel Morera, Wifred Artigas, Xavier Miquel, Joan Romeu, Ricard Rubí i Antoni Morros. ACAN-AFMI664. Foto: Procopi Llucià.

Un altre fet també és prou destacable: la fundació de la Banda de Música d’Igualada, encara existent avui. Va ser fundada en les primeres setmanes de 1941 pel Mestre Joan Just i Bertran. Es va formar al recer de l’Escuela de Música-Orfeón-Banda, el nou nom del Conservatori de l’Ateneu Igualadí, després de la guerra civil. La va fundar el compositor i director del Conservatori, Joan Just i Bertran. No existeix massa documentació sobre els inicis de la banda de música, més enllà de les referències vinculades al seu fundador. Es desconeix el nom i els músics que la formaven els primers anys. La documentació que existeix se cenyeix al llibre de fotografies Igualada en Imatges de Josep Maria Torres i Ribé, editat l’any 1982.

Festa del gremi del tèxtil d’Igualada. Portaven la bandera Martí Ramon, Joan Vives i Jaume Tomàs. ACAN-AFMI766. Foto: Procopi Llucià.

A Igualada existien diverses orquestres d’estils diferents en els anys 20 i 30 i una intensa activitat musical des del segle XIX, així com grups de grallers i tabals, segons documentació gràfica existent, que acompanyen als grups de moixiganguers i gegants que sortien a les festes de la ciutat. Però no hi havia una banda de música. De fet només se sap de l’existència d’una banda que l’any 1895 va amenitzar les festes del Carnestoltes del Casino Foment. Segurament eren igualadins que uns anys abans, el 1888, van formar un grup musical conegut com els “estudiantils”. El seu fundador va ser l’igualadí Magí Rabell, conegut com el “Maginet”. Tocaven cançons humorístiques i alguns dels membres d’aquesta formació apareixen en una fotografia de 1895 en una formació més característica d’una banda de música, pel tipus d’instruments de vent-metall (trompetes, trombons i similars) i percussió (bombo, timbal i plats).

Festa veïnal del carrer de Sant Roc, a Montbui. Fons AFMI Truco.

La Banda de Música d’Igualada, predecessora de l’actual, va ser fundada l’any 1939, i durant dos anys es va anar consolidant amb moltes dificultats amb diferents músics d’Igualada. El 22 de gener de 1941, uns dos anys després de formar-se, va fer la seva presentació oficial. Va ser en uns actes per commemorar el final de la guerra civil i la victòria del General Franco.

La banda de Música actuava principalment a les festes populars, Nadal i Reis. Precisament a través de Reis va popularitzar l’Himne del patge Faruk, que va escriure el mestre Just el 1953.

Programa del Cine Mundial de febrer de 1941.
Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta