Vilanova obre la convocatòria d’ajuts per a les persones amb problemes amb el gluten

54

gluten-ajuts-vilanova-cami-veuanoiaAquesta setmana, concretament dilluns, ha sortit publicada al BOP la convocatòria d’ajuts a les famílies vilanovines amb persones afectades per la malaltia celíaca, intolerància o al·lèrgia al gluten. El ple de l’Ajuntament de Vilanova del Camí va aprovar el passat 19 de setembre les bases per a la concessió d’aquests ajuts que tenen l’objectiu de contribuir a pal·liar el sobrecost que suposen els aliments amb gluten.

Les persones afectades ja poden, doncs, sol·licitar els ajuts econòmics que estableixen les bases municipals i que recullen els criteris que s’han de complir. Les bases, l’anunci de convocatòria i la sol·licitud estan publicades també a la pàgina web municipal i de fet ha generat força interès i consultes entre la població.

Per poder optar a la subvenció les persones interessades han de formalitzar la sol·licitud i presentar-la al Registre de l’Ajuntament amb la documentació requerida, com ara el NIF o NIE; el certificat d’ingressos del darrer exercici fiscal i el certificat mèdic del diagnòstic de la persona amb celiaquia, al·lèrgia o intolerància al gluten.

Els imports previstos d’aquestes subvencions són de 200 euros anuals per cada membre de la família que demostri alguna d’aquestes patologies. El màxim a rebre serà, però, 800 euros en el cas de quatre o més membres d’una família amb aquesta malaltia.

Les persones interessades tenen vint dies hàbils a comptar des de l’endemà de la publicació de la convocatòria al BOP per fer la sol·licitud.

1.500 euros de sobrecost anual per evitar el gluten

Una dieta sense gluten pot arribar a representar un sobrecost anual de 1.500 euros per a una família, segons l’Associació de Celíacs de Catalunya.  Una de cada 100 persones és celíaca. Tot i així, només un 15% estan diagnosticades perquè es calcula que la mitjana que acostuma a passar entre l’aparició dels primers símptomes i el diagnòstic de la celiaquia és de 10 anys. A més a més, aquesta afectació té una repercussió molt més gran sobre l’increment del preu de la compra que la resta d’intoleràncies i hi ha un nombre molt baix d’establiments que ofereixen productes sense gluten.