Vilanova ha preparat un cicle d’activitats culturals per celebrar Sant Hilari

52
Meritxell Humbert, regidora de Cultura.

Vilanova es prepara per viure una de les festes més populars de l’any, la festa de Sant Hilari, patró de Vilanova del Camí, que es festeja el segon cap de setmana de gener.

Des de la regidoria de Cultura han programat un cicle d’activitats que ocuparan tots els caps de setmana de gener. Cinema, òpera, història i teatre per celebrar la Festa Major d’hivern de Vilanova del Camí. Activitats interessants i de qualitat, explica la regidora de Cultura Meritxell Humbert, que també ha posat en valor que totes elles integrin protagonistes locals.

El primer dels actes del programa de Sant Hilari és la projecció de la pel·lícula “El diario de Rebeca” del vilanoví, Xavier Soriano. Un llargmetratge amb segell anoienc que es podrà veure a Can Papasseit el proper dijous, 13 de gener, a les 20 h.

Aquesta pel·lícula és un dels projectes de l’entitat vilanovina, Fotografia y books, recentment constituïda, que ja treballa en altres projectes en col·laboració amb altres entitats locals.

Un centenar de persones participaran a l’espectacle Cors d’Òpera, dissabte a Can Papasseit

Els actes de Sant Hilari continuaran dissabte 14 de gener, a les 21 h, amb Cors d’Òpera, un espectacle operístic també amb segell anoienc. Una dotzena de corals igualadines ompliran l’escenari de Can Papasseit juntament amb la Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia dirigida per Josep Miquel Mindán. El toc local el posarà la soprano vilanovina Sheila Grados que estarà acompanyada del tenor, Jaume Parés.

Un espectacle, explica la regidora de Cultura, de molta qualitat que es va estrenar a Igualada, la basílica de Santa Maria per Santa Cecília i que va tenir molt bona acollida. Humbert reconeix que és una aposta arriscada per Vilanova del Camí, primer per l’espai, perquè Can Papasseit no és la basílica i s’ha hagut de cercar espai extra per ubicar els cantaires i l’orquestra. I d’altra banda perquè és conscient que l’òpera és un gènere minoritari. Tot i així està convençuda que el cant coral és un gran atractiu i confia en esgotar les entrades que ja s’han posat a la venda. Podeu adquirir les vostres entrades al preu de 3 €, de dilluns a divendres, de 15:30 a 20:30 a Can Papasseit, i el mateix dia de la funció des d’un a hora abans.

Entitats i figurants locals participaran en l’escenificació de Na Jerònima basat en un cas real de bruixeria

Tot i que no forma part del programa de Sant Hilari, des de les regidories de Cultura i Promoció Econòmica s’està col·laborant en un altre projecte molt interessant de teatre històric, podíem dir. Un grup de joves -que s’han aplegat entorn un nom propi i un projecte anomenat “Na Jerònima”– preparen un espectacle basat en un cas de bruixeria esdevingut a la Vilanova del segle XVII.

La regidora ha elogiat la tasca d’aquest grup de joves que ha fet una labor molt important de cerca històrica i també d’escenificació en la que hi participaran diferents entitats vilanovines i més de cent persones, entre actors i figurants.

Humbert ha tingut paraules d’agraïment per aquest grup de joves que han sabut implicar i fer participar persones i entitats locals i també ha destacat l’esforç que han fet des de l’Ajuntament – concretament des de les regidories de Cultura i Promoció Econòmica- per materialitzar aquest projecte.

Visita pel municipi per contextualitzar la història de la Vilanova del segle XVII

L’escenificació d’aquesta història es portarà a terme el dia 28 de gener, però el cap de setmana anterior, s’ha programat una altra activitat directament relacionada amb l’obra de teatre. Es tracta d’una visita pel municipi, a càrrec del grup Na Jerònima, per explicar i contextualitzar la història que veurem el dia 28 de gener. Una escena que forma part d’un fet històric del qual se’n conserven els documents de l’acta judicial que va acusar una ciutadana vilanovina de fer pràctiques poc habituals i que aleshores es consideraven de bruixeria.