Vilafranca impulsarà els vehicles elèctrics i congela les ordenances fiscals

46

L’Ajuntament de Vilafranca potenciarà la mobilitat amb vehicles elèctrics amb l’objectiu de reduir l’impacte de la contaminació i esdevenir un municipi cada cop més responsable amb el medi ambient. No obstant, encara no hi ha una temporització per a què comenci a executar-se.

eix-ple-municipal-de-vilafranca-del-penedes-84043Així es va desvetllar en la sessió plenària d’aquest dimarts a la nit, a partir d’una moció d’ERC, que anava en aquesta línia i que proposava, d’entrada, la substitució progressivade la flota de vehicles municipals pels elèctrics. En el seu torn de parlament, l’equip de govern va fer públic que ja està treballant en la confecció d’un pla estratègic de mobilitat elèctrica, del qual ja se’n disposa d’un esborrany. Segons el regidor de Medi Ambient, Josep Maria Martí, el pla “pretén aconseguir una Vilafranca i un Penedès sostenibles” i inclou mesures com “la renovació de la flota de vehicles municipals, així com del transport públic”. Els grups de l’oposició es van mostrar satisfets per tal fet, tot i ser-ne “la primera notícia” al respecte, tal i com va assegurar Mònica Hill, portaveu d’ERC. Amb tot, la moció dels republicans va prosperar, si bé els grups van reclamar la importància de fer-ho amb prudència i amb bona planificació per no haver de fer despeses innecessàries, sobretot pel que respecte a la instal·lació d’estacions de servei per a proveir els vehicles d’electricitat.

Durant la sessió plenària també es van aprovar de manera inicial les ordenances fiscals, presentades ja la setmana anterior en roda de premsa per l’equip de govern i que suposen “la tercera congelació d’impostos consecutiva i, per tant, el quart any seguit amb les mateixes ordenances”, en paraules del regidor d’Hisenda Aureli Ruiz. No obstant, des de l’oposició és va reclamar modificacions i impulsar-hi la tarificació social, principal motiu pel qual en va derivar l’abstenció de la CUP i VeC i el vot en contra d’ERC. Per altra banda, el ple va aprovar per unanimitat una ordenança “que ha de suposar el manteniment i la millora dels més de 50 quilòmetres de camins radials que tenim a Vilafranca”, segons va explicar Martí, que va afegir que “la Generalitat no té legislació pròpia en aquest aspecte i ens hem basat en un model de la Diputació”.

El regidor de Medi Ambient va argumentar que “cada dia hi ha més gent que utilitza els camins, com per a pràctiques esportives o d’enoturisme”. A més, va recordar que “en el proper mes, seguint en aquesta línia, ja es duran a terme tasques de millora de marges i cunetes”.

 
L’únic moment tens del ple fou en la moció presentada per VeC per reclamar la urbanització del barri del Molí d’en Rovira i que va ser rebutjada per l’equip de govern. Tant els ecosocialistes com ERC van lamentar “el to i les formes” de l’alcalde Pere Regull en la seva argumentació per rebutjar la proposta.

Finalment, es va aprovar per unanimitat una moció presentada per VeC per a millorar l’espai de la fossa comuna de soldats republicans que hi ha al cementiri vilafranquí. Aquesta mesura inclou avisar a tots els ajuntaments que hi tenen enterrat algun soldat.