Unicoop Cultural recupera els seus Papers de Salamanca

30

Unicoop Cultural, cooperativa hereva de la Unió de Cooperadors d’Igualada i actual propietària i gestora del Teatre de l’Aurora, ha pogut recuperar, gràcies a la llei de 21/2005 de restitució a la Generalitat de Catalunya dels document confiscats amb motiu de la Guerra Civil, els documents propietat de la cooperativa que es trobaven a l’Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola, a Salamanca.

Després d’un llarg procés administratiu, el president d’Unicoop Cultural, Lluís Segura, i el secretari de la mateixa entitat, Pere Pelfort, van poder recollir a l’Arxiu Nacional de Catalunya la documentació propietat de la Cooperativa Unió de Cooperadors que ha sigut retornada a Igualada d’on mai hauria d’haver sortit. Es tracta d’una relació d’afiliats amb expressió del número de familiars de la Unió de Cooperadors d’Igualada datada de l’any 1938. El document original i amb bon estat de conservació compta amb 63 pàgines on s’hi relacionen tots els socis de la cooperativa, un total de 1.692, i inclou el detall dels seus familiars.

Segons la directora de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, Marta Vives, “es tracta d’una documentació molt interessant ja que mostra la relació de persones que en aquell moment es van cohesionar per poder tirar endavant les seves famílies en uns moments de guerra i per tant, de moltes dificultats econòmiques i socials”.

La Unió de Cooperadors va néixer l’any 1936 de la fusió de La Econòmica i La Igualadina. Aquestes dues cooperatives que havien intentat un apropament i diverses col·laboracions des de finals dels anys vint. L’any 1930 ja havien arribat a un acord per utilitzar conjuntament el forn de La Econòmica i en plena guerra civil, el mes d’octubre de 1936, van optar per integrar-se en una nova cooperativa, que va arribar a tenir més de mil associats. L’acord oficial de la fusió de les dues cooperatives igualadines es va fer públic en el Butlletí de la Unió de Cooperadors d’Igualada del mes de febrer de 1937.

El document recuperat s’ha incorporat a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, al fons Cooperatives d’Igualada que va ser dipositat a l’Arxiu Comarcal a principis d’any després que Unicoop Cultural fes la donació del seu arxiu històric a l’Ajuntament el mes de gener d’aquest any.