Un espectacle sobre l’obra de da Vinci, plat fort de la Mostra Igualada

71

Ahir dimecres es va presentar la 30a Mostra Igualada, que tindrà lloc del 4 al 7 d’abril. La presentació es va fer coincidir amb el Dia Mundial del Teatre Infantil i Juvenil. Al matí es va fer un acte organitzat per la Fira al Teatre Nacional de Catalunya, que va comptar amb la presència de diversos representants del sector i institucionals. Durant l’acte es va llegir el manifest d’ASSITEJ España, va haver-hi l’actuació de Planeta Trampolí i es va fer una fotografia de família amb les companyies participants a l’edició d’enguany.

En el seu 30è aniversari la Mostra reivindica la cultura com a font d’aliment imprescindible per créixer com a persones de la mà de l’eslògan “Espectacles que et fan créixer”. El conjunt de la programació ofereix un cartell ric en formats, gèneres i estils amb espectacles per a infants a partir de 3 anys, joves i públic familiar. La Mostra és el punt de trobada anual dels professionals del sector amb una Llotja i activitats adreçades a companyies i programadors per proveir les programacions familiars d’arreu del territori català i facilitar l’accés als circuits estatals i internacionals.

La Mostra en xifres

Enguany la Mostra Igualada reuneix 55 companyies en un total de 114 representacions. D’aquestes companyies, 39 són de Catalunya, 11 de la resta de l’Estat i 5 internacionals. Dels 55 espectacles que es podran veure, hi haurà 20 estrenes: 12 absolutes i 8 a Catalunya. La Mostra tindrà 18 espais, 11 de sala i 7 de carrer, a més de 3 itinerants, entre els quals un recorregut al costat del riu Anoia.

El viaje de Ulises, espectacle inaugural

El viaje de Ulises de Teatro Gorakada inaugurarà la Mostra Igualada.

El dijous 4 d’abril a les 21h tindrà lloc l’espectacle inaugural de la 30a Mostra Igualada amb El viaje de Ulises de la companyia basca Teatro Gorakada, que ja van participar a la Mostra Igualada amb Moby Dick (2017). La companyia oferirà un espectacle que planteja el viatge de l’heroi grec com a metàfora de la vida i com a lluita contra les dificultats i les diverses maneres de resoldre-les. Un viatge ple de peripècies úniques i de jocs compartits en què cada acte, cada escena, és un univers en sí.

La prestigiosa companyia internacional Plasticiens Volants portarà per primer cop a l’Estat Leonardo, somnis i malsons, un espectacle de gran format al Parc Central

El plat fort de la 30a edició tindrà lloc el dissabte 6 d’abril a les 21:30h amb l’actuació de la companyia francesa Plasticiens Volants, que oferirà un espectacle de gran format al Parc Central d’Igualada. La prestigiosa companyia té una llarga trajectòria internacional i ha actuat arreu del món, des de grans ciutats fins a places de pobles, des de petites festes fins a esdeveniments mundials com ara cerimònies dels Jocs Olímpics, coneixent espectadors dels cinc continents.

L’espectacle que porten a la Mostra, Leonardo, somnis i malsons, es podrà veure per primer cop a l’Estat espanyol. Es tracta d’una proposta molt visual pensada per ser vista per milers de persones. L’obra està basada en la figura de Leonardo da Vinci i reinventa les fantasies del mestre de la mà de Salai, el seu deixeble. La companyia, a través de figures inflables gegants, evoca els invents, el coneixement, l’art, tècnica i els processos creatius de da Vinci.

20 estrenes: 12 absolutes i 8 a Catalunya

Enguany la Mostra compta amb 20 estrenes, de les quals, 12 són absolutes i 8 es podran veure per primer cop a Catalunya.

Les estrenes absolutes són A grande floresta de Teatro do Mar, on una gran tempesta canvia el curs del món i el comportament de tots els que l’habiten; Big Bang Cuc de Blink Flash, un espectacle plàstic ple d’humor i moviment. Cuc, un ser gegant arribat de l’espai, despertarà els sentits dels més menuts i els convidarà a entrar dins la seva panxa en un viatge sensorial, immersiu i lúdic; Italino Grand Hotel de Companyia La Tal, que gira al voltant de la pregunta Qui renta el milers de llençols dels hotels?; Joc de cadires de CAL Teatre, que parla sobre la relació entre les persones i les cadires i com el lloc que ocupem condiciona el nostre punt de vista: tot depèn de la cadira des de la que es miri; Oops! de Teatre Mòbil, un cant a l’optimisme, a viure i a riure amb els pulmons plens i els ulls clars; Planeta M.Art de Marcel Gros, un món interior creat, imaginat i somiat per aquest pallasso que ha marcat la infància dels més petits i dels que ja són grans; Quimera de La Guilla Teatre, un espectacle en què els espectadors entraran en un nou món de somnis i il·lusions, on res pot ser i tot és possible, un lloc sense mòbils ni connexió a internet, un món on només la imaginació hi té cabuda; i finalment, Voilà de Sergi Buka, un homenatge a la màgia del circ.

Completen les estrenes absolutes Bobab. Un arbre, un bolet i un esquirol de La Pera Llimonera, Back 2 Classics de Planeta Trampolí, La petita Capmany de Tanaka Teatre i Mil bocins de ZiPit Company.

Es podrà veure per primer cop a Catalunya CALMA! de Guillem Albà, un solo en què el conegut clown proposa un divertit muntatge per riure i fer-nos oblidar les presses del dia a dia; i Piccoli sentimenti de Tof Théatre, una exquisida mescla entre l’univers sensible del teatre de titelles, l’art brut de l’artista Antonio Catalano i el món sonor de Max Vandervorst. També s’estrenaran els esmentats Leonardo, somnis i malsons de Plasticiens Volants, Petit Big Blue de PanicMap Proyectos Escénicos, Refugi de Clownidoscopio Teatre, Sabates noves de Tian Gombau-L’home dibuixat, Salüq de MaQuinant Teatre i Superabile de Teatro la Ribalta-Kunst der Vielfalt.

De la resta de l’Estat i internacional

Es podran veure 11 propostes de l’Estat espanyol. El viaje de Ulises de Teatro Gorakada, Meeting Point d’Ertza i Etxea/Casa d’Aimar & cía, les tres companyies procedents del País Basc; PlayOff de La Joven Compañía de la Comunitat de Madrid; Amor Oscuro [Sonetos] d’Aragó. Des del País Valencià vindran a Igualada les companyies: Tian Gombau – L’home dibuixat amb Sabates noves; PanicMap Proyectos Escénicos amb Petit Big Blue;El Pont Flotant amb Les 7 diferències; MaQuinant Teatreamb Salüq i Portillo-Monfort amb Biblioteca de sons i sorolls. Finalment, procedents de les illes balears, actuaran Clownidoscopio Teatre amb Refugi.

Pel que fa a les propostes d’àmbit internacional, arribaran a Igualada 5 espectacles. Piccoli sentimenti dels belgues Tof Théatre; Superabile dels italians-alemanys Teatro la Ribalta-Kunst der Vielfalt; Othli de la Compañía D’Jade, amb intregrants de Mèxic i Catalunya; A grande floresta dels protuguesos Teatro do Mar i Leonardo, somnis i malsons dels francesos Plasticiens Volants.

La Mostra a les escoles

Un any més, els alumnes dels centres educatius d’Igualada seran els primers espectadors de la Mostra amb les funcions escolars del dijous 4 i el divendres 5 d’abril. En total uns 4.199 alumnes, 3.556 de primària i 643 de secundària. La Mostra treballa cada cop més amb les escoles i instituts per potenciar les arts escèniques als més petits de la mà dels centres educatius de la ciutat i els seus docents, tant veient espectacles com participant en activitats paral·leles.

Els itineraris de la Mostra

Per fer més accessible i segmentar el volum de programació, la Mostra Igualada es divideix en 4 itineraris en funció del públic al qual es dirigeixen els espectacles. Així, trobem l’itinerari ‘Per als més petits’, amb espectacles per a nens i nenes a partir de 3 anys; l’Itinerari ‘Per als no tan petits’, a partir de 6 anys; la ‘Mostra JOVE’, per a noies i noies a partir de 12 anys i l’itinerari ‘Per a tothom’, amb propostes per a tots els públics.