Tot a punt pel 25è aplec del Romesco a Santa Coloma

131

La festa gastronòmica per excel·lència de Santa Coloma de Queralt, l’Aplec del Romesco arriba a la seva XXV edició. Vint-i-cinc anys que els Amics del Romesco organitzen un gran aplec per donar a conèixer aquest plat tant singular, el romesco colomí. La història
d’aquest plat es perd en el temps, i més enllà de ser una simple salsa, una picada, el romesco de Santa Coloma, és un plat de peix, amb el bacallà com a ingredient estrella, acompanyat d’una picada d’ametlles, avellanes, alls, bitxo, espècies…

Aquesta joia de la cuina catalana té la seva festa el tercer dissabte de juliol, enguany el dissabte 21, i que reuneix més d’un miler de persones a la plaça Major, al centre de la vila. La festa començarà a partir de 2/4 de 6 de la tarda quan s’inicia l’Aplec de les Sardanes, que arriba ja a la XXIII edició, i que comptarà amb les cobles de Ciutat de Girona i Mediterrània. Entre ballada i ballada, podreu contemplar com els Amics del Romesco elaboren el plat (aquest any tenen preparat 200 kg de bacallà), però a més a més, hi trobareu els participants del Concurs de Romesco que preparen la seva recepta del plat, molts d’ells amb una gran imaginació i originalitat.

Després de l’entrega de premis del concurs, cap allà a les 9, amb la fresca del vespre, començarà la Romescada Popular, amb un menú format per amanida, romesco colomí, fruita i pastís, tot regat amb un bon vi. Per arrodonir la festa, hi haurà ball a la fresca amb la música del grup Excelsior.

A més a més, durant el dia es podran gaudir de diferents visites guiades, a les 11 del matí es realitzarà la visita monumental, en la qual es descobriran els principals monuments de la vila i que com a novetat acabarà a la Cerveseria Segarreta, amb la visita a la fàbrica i un tast de les diferents cerveses artesanes. A la tarda, serà el torn de Cal Jaume Punto, l’antiga botiga obrirà les seves portes per realitzar dues visites guiades, a les 6 i a les 7 de la tarda. Els tiquets per a la Romescada es podran comprar anticipadament a diferents establiments de Santa Coloma i també a l’Oficina de turisme per un preu de 15€, o bé el mateix dia, a un preu de 18€, a la Plaça Major.