Sílvia Balcells (Synergie Espanya): “Si creus en el projecte en què estàs, tens il·lusió i compromís; creixes i ajudes a créixer”
S

4 d'agost de 2019

Soc Sílvia Balcells. Igualadina però resident a Barcelona. Fa més de 24 anys que treballo al sector dels RRHH, un món que m’apassiona perquè permet generar valor a les persones. Actualment soc la directora general de Synergie Espanya, una companyia especialitzada en serveis globals de recursos humans que forma part de la multinacional francesa, el Grup Synergie.

Sílvia, com vas entrar a Synergie? Perquè?
Vaig decidir dedicar-me als Recursos Humans després d’estudiar Pedagogia a Barcelona. Vaig començar a treballar al nostre sector al 1995, quan tot just acabava de ser regulat.
Els meus inicis van ser com a consultora en una empresa petita on, any rere any, vaig anar creixent professional i personalment. Diverses companyies amb diferents cultures empresarials i diferents maneres de fer ens van anar comprant i això em va permetre aprendre, seguir creixent i anar assumint més responsabilitats, fins el dia d’avui. Em sento molt afortunada de dirigir Synergie Espanya pel gran equip humà que el forma.

Quantes sucursals teniu en el nostre territori? I a quins altres països?
Actualment Synergie Espanya té 45 oficines a nivell nacional, 17 a Catalunya. Tanmateix, al pertànyer a un grup multinacional tenim presència a 17 països a nivell internacional, fet que demostra la nostra fortalesa com a gran grup.

Com veus el jovent que puja avui en dia en el món laboral? Generalitzant és clar… Què en ressaltaries?
Els joves d’avui dia són persones dinàmiques, emprenedores i compromeses amb el que creuen, estan preparades acadèmicament i estan hiperconnectades. Tenen a l’abast molta informació que, si la saben aprofitar, els pot servir per créixer tant personalment com professionalment. Si això ho traslladem al món laboral, en un futur no massa llunyà els joves triaran l’empresa on volen treballar i, sobretot, aquella que sigui més afí als seus valors.
Per contra, l’homogeneïtzació dels imputs que reben poden portar a que es perdi l’esperit crític i és una cosa que considero que s’ha de treballar: han d’aprofitar tota la informació que tenen, contrastar-la i, com he dit anteriorment, aprofitar-la per créixer. Un bon exemple que em ve al cap és la jove activista sueca Greta Thunberg que ha emocionat al Parlament europeu amb les seves reivindicacions en contra del canvi climàtic amb un discurs totalment documentat.

Com veus el futur del món laboral de la mà de les noves tecnologies?
Si ens guiem per les tendències actuals i els últims avenços tecnològics, ens trobem davant d’un món laboral on hi haurà canvis i requerirà de professionals dinàmics i que siguin capaços d’adaptar-se al canvi.
Un punt d’inflexió residirà a la flexibilització del treball. El jovent que puja valora molt que hi hagi una flexibilitat, treballar per projectes que l’il·lusionin i hi pugui participar. La tendència és que ells puguin implicar-se en les estratègies de la companyia, puguin aportar i siguin escoltats, juntament amb que el seu horari sigui flexible, puguin treballar des de casa i se’ls doni una certa autonomia.
Un altre aspecte interessant pot ésser l’especialització que pot sorgir amb l’avenç de les noves tecnologies: els treballadors hauran de marcar la diferència i justificar la seva vàlua en un mercat cada cop més agressiu i on la intel·ligència artificial va guanyant força, de fet, ja ens hi comencem a trobar.
Quines feines seran les més buscades en un futur, i quins perfils creus que seran complicats que puguin sobreviure a un món tan mecanitzat?
Les necessitats de transformació digital han marcat la tendència dels perfils més demandats pel sector industrial, serveis i tecnològic, i hem de dir que això està sent clau perquè les Companyies es puguin adaptar i ser competitives en aquest mercat tan canviant.
Al llarg de la història s’han produït avenços tecnològics que han comportat que algunes ocupacions desapareguin però que es creïn noves oportunitats i es generin noves professions. Actualment, s’estan generant nous perfils molt lligats a les noves tecnologies, l’enginyeria i la informàtica, com per exemple els especialistes en Big Data, Optimització de Bases de dades o especialistes en Cloud Computing, així com perfils de Marqueting Digital i, si la tendència es manté, crec que aquests perfils es mantindran durant els següents anys a les primeres posicions.
Per contra, els perfils que pot ser difícil que sobrevisquin són aquells que estan sotmesos a processos mecànics i repetitius degut als avenços de la robòtica i la intel·ligència artificial.

Com veus la nova llei del fitxatge a aquí a Espanya. La resta de països europeus la tenen? Creus que és anar endarrere tenint en compte que les feines cada vegada són menys presencials i de treball per projectes?
El nou decret llei sobre el control horari de la jornada de treball permetrà una transparència tant per a l’empresa como als treballadors i crec que no és incompatible amb les feines del futur ja que hi ha avenços tecnològics que agilitzen aquest procés de fitxatge. La Justícia Europea recolza la implantació del registre obligatori de la jornada.

Creus que una dona té les mateixes oportunitats en trobar feina que un home?
Una dona ha de tenir les mateixes oportunitats en trobar feina que un home. Però per tal de que això passi hi ha d’haver voluntat social, política i empresarial. A la nostra companyia estem compromesos amb la igualtat de gènere. Synergie va crear un pla d’igualtat al 2011 per tal de garantir la igualtat de tracte i oportunitats tant a les dones com als homes a la nostra empresa.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta