S’executa la segona i definitiva fase de recuperació del Fort de Sant Magí d’Igualada

284

L’Ajuntament d’Igualada executa actualment la segona i definitiva fase de restauració de l’antic Fort de Sant Magí, situat entre el carrer de Carme Verdaguer i el carrer de la Salut, al barri del Poble Sec, compartint espai amb una torre octogonal de totxo, que es va aixecar posteriorment. Després que en la primera fase es va restaurar pròpiament l’edifici històric, ara els treballs se centren en la recuperació del seu entorn, amb la voluntat de fer-lo visitable i obrir-lo a la ciutadania.

Les tasques que ara s’executen, que suposen una inversió d’uns 90.000 euros inclouen l’enderroc dels antics magatzems de la companyia d’aigües i l’aixecament dels camins pavimentats existents. També s’enretiraran els nombrosos còdols que hi ha al terreny, per posteriorment reutilitzar-los en un nou pou de drenatge a l’edifici del fortí. S’hi establiran nous camins, en aquest cas de sauló, i es plantarà nova vegetació de diferents varietats, dotada del corresponent sistema de reg. També s’hi ubicarà nou mobiliari urbà –bancs, papereres i baranes–, s’hi instal·larà nova il·luminació, s’adequaran els murs perimetrals del jardí i s’arranjaran convenientment els accessos des de l’exterior.

La finalització d’aquests treballs es preveu per al mes de maig. La voluntat del govern municipal és que, per a garantir-ne una òptima conservació, aquest nou espai s’obri només en moments puntuals per acollir actes culturals o iniciatives veïnals i, progressivament, s’avaluarà la possibilitat d’ampliar els seus horaris d’obertura.

Una edificació històrica
El Fort de Sant Magí és una construcció defensiva aixecada l’any 1837, durant la primera Guerra Carlina, al mateix punt del Pla de Sant Magí que anteriorment havia ocupat una capella dedicada a aquest sant. Es va construir fent servir precisament les pedres de l’antiga capella i pràcticament al mateix temps que la torre aixecada a la Muntanya del Pi de Santa Margarida de Montbui. Consta d’una planta quadrangular amb dos pisos i disposa d’espitlleres de totxo i pedra que permetien disparar des del seu interior.

L’any passat, amb una inversió de 50.000 euros i el suport de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament ja va consolidar l’edifici, retornant-lo al seu aspecte original, eliminant tots els elements que s’hi havien afegit en èpoques posteriors. A l’interior s’hi han instal·lat escales i unes passarel·les metàl·liques al primer pis, que permeten el visitant recórrer-lo íntegrament i gaudir de les vistes privilegiades sobre la meitat Sud de la ciutat i la Conca d’Òdena. A la planta baixa es preveu afegir-hi també plafons explicatius i imatges històriques per recordar el seu origen.