Santa Coloma de Queralt viurà dissabte la jornada "Som terra de safrà"

169

DSC_0267.JPG

Des de l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt i en col·laboració amb entitats del poble estem endegant una nova via de recuperació del nostre material etnogràfic i històric.
Hem preparat una jornada dedicada al safrà que rebrà per nom “Som terra de safrà” i serà el dia 14 de novembre. La matèria base amb què treballarem es centra en la recuperació d’un dels trets de clara identitat del nostre poble, el cultiu del safrà. El nostre call jueu fou molt poblat durant tota l’Edat Mitjana, ja se’n tenen referències del 1272, i en els seus afers comercials hi tingué un paper indubtable el safrà. Tot i que des de mitjans del segle XIII el seu cultiu era ja important, podem constatar que en els dos segles següents anà en increment i a mitjan s. XV Santa Coloma constava en la llista dels 63 mercats safraners de Catalunya, segons les dades consignades a les llicències atorgades per la Diputació del General de Catalunya. Aquest comerç, com el del blat, es feia sobretot en el mercat dels dilluns. El centre de contractació era a la Plaça de l’Om (actual Plaça de l’Església), on hi havia les anomenades “taules del safrà “, que establien els preus.
Així doncs, és natural que en la recuperació dels valors del nostre poble hi consti no només aquesta espècia sinó també la història i l’espai en què s’emmarcà, el Call Jueu; la gastronomia vinculada al gust intens que confereix el safrà a un arròs, un caldo, un suquet de peix i, fins i tot, unes postres; i l’explotació de la nostra terra on mai ha faltat el safrà i ara fins i tot s’hi ha intensificat.
La data que s’ha triat per ubicar-hi la jornada no és en absolut arbitrària sinó que és justament entre octubre i novembre quan se’n fa la recol·lecció. I les activitats que es duran a terme al llarg de la jornada estan totes encaminades a descobrir aquest diferents valors de què hem parlat abans:
Gastronomia: Taller de melmelades i gelea amb safrà; mostra de productes elaborats pels nostres productors amb safrà; oferta de menús de safrà als restaurants colomins durant el migdia i de tapes “ensafranades” als bars a partir de les 8 del vespre.
Història i descoberta d’espais: Visita guiada al Call jueu i visita d’una plantació de safrà; exposició de material divers vinculat amb l’espècia; fotografies i vídeos il·lustratius; xerrada sobre les aplicacions mèdiques i culinàries del safrà durant l’Edat Mitjana; taula rodona sobre el cultiu, la recol·lecció i la conservació.
I, tot això, sense oblidar la part ludicofestiva de la jornada: matinal de circ, taller de manualitats a la tarda, batucada al vespre i ballaruca a la nit.
El dia 14 de novembre serà, doncs, una jornada completa i engrescadora. Us hi convidem!

Foto cedida per Jaume Martell