Samer, el refugiat kurd que acull Calaf, s’incorpora a la Brigada Municipal

57

El Samer i la seva família es van instal·lar a Calaf el mes de setembre per tal d’iniciar un procés d’adaptació amb el municipi. Se’ls va oferir un curs de català, un habitatge de protecció oficial – del que hauran de pagar un lloguer social, les taxes i els consums – i els fills van començar a l’escola CEIP Alta Segarra.

Per la seva experiència laboral, es va veure la possibilitat de donar a Samer una feina a la Brigada Municipal i per això, es van començar a tramitar els papers necessaris. El procés per aconseguir la documentació ha estat llarg i pesat – fins a cinc viatges a l’Oficina d’Estrangeria de Barcelona per renovar les targetes vermelles, cita i hora per aconseguir els NIE, cita i hora per la Seguretat Social, etc. –  Des dels Serveis Socials de l’Ajuntament se’ls ha acompanyat en tot, per això l’alcalde Jordi Badia lamenta que sigui tant complicat un tràmit així ja que “per poder acollir amb els compromisos que ens vam marcar com a país, hauríem de posar més facilitats a aquest tipus de gestions”.

Des que van arribar, Samer i la seva família han estat molt partícips de les activitats organitzades pel municipi. A més, diferents veïns han mostrat el seu interès en ajudar-los: donant mobles, fent classes de repàs, oferint acompanyament, etc.

Samer declara sentir-se “molt agraït i amb ganes de començar a treballar tal i com feia abans d’haver de deixar el seu país ”.

Calaf va aprovar per Ple fa més d’un any acollir-se a la campanya “Casa nostra es casa vostra”. A partir d’aquí,  es va inscriure a l’inventari per a persones refugiades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per a ser municipi acollidor i, a través de l’entitat Apip Acam, des del setembre de 2017 que acull  la família del Samer,  refugiats del Kurdistan sirià.