Rufino Fernández: “L’assetjador és un assassí en sèrie que no deixa rastre”
R

RUFINO FERNÁNDEZ escriptor - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.Cat
15 de març de 2016

RUFINO FERNÁNDEZ escriptor - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.Cat

Quina temàtica té “El juego de los Dioses”?
És un thriller protagonitzat per un biòleg molecular que està malalt i ha patit l’acomiadament de multinacional dedicada a la investigació on treballa. Intenta escatir els motius de l’acomiadament i casualment coneix una dona acostumada a moure’s a la xarxa per a trobar informació amagada. Investigant van trobant descobriments que són reals, tot i que els he modificat el nom.

Un dels teus llibres més exitós és “El líder de Atapuerca”. Has fet tota l’evolució des de la prehistòria fins al futur?
Més que el trànsit entre la novel·la històrica i el futur, el que faig és buscar temes on em senti còmode. Quan surto a caminar vaig pensant històries i situacions que a mi em preocupen o sorprenen. És un camí més en l’escriptura. Precisament estic treballant en una nova novel·la històrica on torno al món dels ibers. El protagonista que viurà a la nostra comarca i serà el fill del mercenari de la meva segona novel·la.

El primer llibre teu és “Acorralado” que parla del mobbing laboral. Amb les noves lleis laborals que permeten l’acomiadament, s’ha acabat l’assetjament?
No, perquè els assetjadors continuen existint tant a l’empresa com a la societat i a la llar. Leimann, que ha fet els millors estudis sobre mobbing diu que l’assetjador moral és l’únic assassí en sèrie que mai serà portat davant la justícia perquè deixa molt poc rastre dels seus delictes. L’abús del fort sobre el feble es dóna en tots els àmbits, com veiem lamentablement amb els assassinats de tantes dones a mans dels seus marits.

Com es poden adquirir els teus llibres?
Els dos darrers llibres ja els vaig fer per canals editorials que toquen llibre convencional en paper i llibre electrònic. Per a mi el més efectiu és Amazon que és la llibreria virtual més important de món. Dóna sortida als autors que poden controlar tot el procés d’edició i venda. En el meu cas puc aportar-hi fins i tot les portades. M’agrada treballar amb l’igualadí Albert Vendrell que és un fantàstic dibuixant que és qui m’ha fet les portades dels tres darrers llibres. És tant el control que puc dir que la primera venda de El juego de los Dioses es va fer a Anglaterra i la segona a Alemanya. Amazon permet elegir entre llibre en paper o en format electrònic que tarda dècimes de segon al seu ordinador. Per accedir-hi només cal anar a Amazon, on hi ha tots els meus llibres.

No seria millor editar amb Planeta que té diaris, ràdios i televisions?
Planeta edita cada any milers de títols i si no dediquen molts diners a la promoció, acaben passant sense pena ni glòria. Els autors escrivim perquè la gent ens llegeixi però si no et coneixen és més difícil que ho facin. Si tens la sort que una editorial aposti per tu, tens el primer pas fet, però has de tenir qualitat i tocar temes que interessin a la gent. Hi ha molts autors molt bons que no es llegeixen. Sovint es dóna el cas que un editorial veu que estas venent molt per Amazon i s’interessa pels drets d’edició en paper.

A les escoles de negocis què ensenya?
Ensenyo a gestionar i dirigir una empresa, com organitzar equips efectius que aportin beneficis a l’empresses. M’agrada incitar els alumnes a llegir, seleccionant les obres. Els recomano autors interessants en la temàtica que fem al curs. La vida és curta i no dóna temps a llegir-ho tot. No cal perdre temps en activitats que no t’aporten res, quan amb els llibres adients pots créixer.

Seria útil una escola de negocis a Igualada?
A l’Escola de Teneria es va fer un intent. La directora d’aleshores, la Rita Puig, em va encarregar el disseny d’un màster que va ser adoptat per la UPC, però després no va trobar alumnes suficients. Des de l’Anoia mirem més cap a Barcelona que cap a la creació d’estructures educatives en economia. Conec excel·lents professors d’Igualada, com l’Antoni Olivé, que donen classes a Barcelona. Tenim potencial però potser no el valorem prou.

On ha fet classes?
A Catalunya a la Universitat Abat Oliva, a la UB, a la Politècnica, al Icil, a l’Escola de Negocis, al Ili, a l’Institut de Formació de Directius, a la Camilo José Cela de Madrid, també formo part del claustre de professors de la Universitat Anauac de Mexico DF.

JAUME SINGLA

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?