“Rhum”, un espectacle de pallassos tendre i divertit, arriba dissabte al Teatre Municipal l’Ateneu

59

rhum_foto_Josep_aznar.jpg

El proper dissabte, 7 de novembre, a les 21h, el Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada acollirà l’espectacle Rhum, dedicat a la memòria del pallasso Joan Montanyès “Monti”, que va morir el maig de 2013. El muntatge homenatja el món del circ i la seva figura des de la tendresa, la poètica, la sensibilitat, la musicalitat, el gamberrisme i la bogeria que sempre posava als seus espectacles. Les entrades es poden comprar al Punt de Difusió Cultural i Turística d’Igualada (c/ Garcia Fossas, 2) de dimarts a divendres, de 19 a 21h, i el dissabte, d’11 a 14h. També al web www.ticketea.com i, des de dues hores abans de la funció, a la taquilla del Passatge Vives. Les entrades tenen un preu de 18 i 15 euros, amb descomptes per a diversos col·lectius.

Rhum, pallassos de nassos
Amb la mort de “Monti” va quedar inacabat Rhum, un projecte sobre la figura del mític pallasso Enrico Jacinto Sprocani, conegut precisament com a “Rhum”, que havia d’estrenar-se a la Fira de Tàrrega 2013 i que havia de fer temporada al Teatre Lliure de Montjuïc. Mesos més tard, l’actual director de l’espectacle, Martí Torras, va decidir tirar endavant una nova història, inspirada en aquell Rhum que va escriure amb “Monti” però diferent, perquè no parlaria de la mort d’aquell pallasso sinó dels que es quedaven a la seva companyia de clowns, ja que no tenia sentit intentar tirar endavant el mateix espectacle sense Joan Montanyès.
Rhum té un argument senzill i esbojarrat. Explica la història d’una companyia que fa anys que no treballa i ningú els crida per anar a actuar enlloc. Els seus pallassos malviuen al magatzem de la companyia i un bon dia reben una trucada inesperada, algú els busca per fer una actuació. Tots els membres del grup es mobilitzen: treuen la pols dels instruments, les arnes dels vestits i assagen l’espectacle que els va fer famosos. Però tenen el problema que “Rhum” no vindrà a fer la funció i no tenen pallasso August. A més hi ha dos pallassos carablanques a la companyia i la pista de circ és massa petita per a tanta intel·ligència. Un dels dos haurà de deixar de ser el pallasso llest i haurà de posar-se el nas vermell.
Segons el crític teatral Andreu Sotorra, l’obra té un protagonista central, l’actor Jordi Martinez, oncle matern de “Monti” a la vida real, però “la companyia dels cinc intèrprets fa pinya en tot moment i el resultat coral és una festa d’una hora i mitja plena de gags, ironies verbals, diàlegs de sords, estira i arronses dels uns amb els altres i mirades a altres gèneres com el cinema o el teatre”. La resta de personatges són actors molt coneguts per la gent d’Igualada i comarca: Guillem Albà , Joan Arqué, Roger Julià i el pallasso i músic Pep Pascual.