Rèptils i amfibis visiten els alumnes de 5è dels Maristes Igualada

3

reptils-maristes-veuanoiaFa uns dies els alumnes de 5è de Maristes Igualada van rebre la visita d’uns éssers poc habituals: granotes, tortugues, una iguana i fins i tot dues serps els van venir a trobar un dilluns després de dinar. Guiats per un biòleg dedicat a la defensa dels animals, les noies i els nois de 5è van poder tocar-los i observar-los.

A mesura que anava presentant els rèptils i amfibis, el seu propietari ens sensibilitzava davant d’una realitat que sovint oblidem: aquests animals mai han de ser les nostres mascotes. Bàsicament vam descobrir dos motius:

En primer lloc quan comprem un ésser viu d’aquesta mena no sabem ben bé què comprem. Poden créixer molt o semblar més inofensius del que són realment. De fet, l’animal més perillós que vam veure, i que no es podia tocar sota cap concepte, era la ChelydraSerpentina, una tortuga que amb la seva mossegada pot arrencar fàcilment el dit d’una persona…i quan és adulta fins i tot la mà! El més amoïnant és que aquest rèptil es pot comprar per internet sense cap mena de dificultat…

ambfibis-reptils-maristes-veuanoiaEl segon motiu per no tenir animals exòtics com a mascotes és el risc a que s’escapin o, com passa massa sovint, ens cansem d’ells i els abandonem. Pensem que moriran per no estar en el seu habitat natural, però acostumen a ser éssers molt resistents i acaben per ocupar un lloc en els nostres ecosistemes. En no tenir enemics, es multipliquen molt ràpidament i són un perill per l’equilibri ecològic. D’exemples en tenim molts: el silur a l’Ebre, que està acabant amb les truites de riu, el musclo zebrat o la falguera d’aigua serien alguns exemples.

Així vam passar una tarda de dilluns entretinguda i molt interessant. Esperem que també tots els presents haguem pres consciència: els animals exòtics poden ser molt bonics, però no haurien de ser les nostres mascotes.