Un article de
Veuanoia

Els Reis d’Alcoi van a la seva i fan la “competència” als d’Igualada davant la Unesco
E

4 de setembre de 2017

El Partit Popular del País Valencià demanarà aquest mes de setembre, directament al Senat, on compta amb majoria absoluta, que la Cavalcada de Reis d’Alcoi (Alacant) sigui reconeguda per la Unesco com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, exactament el mateix que vol Igualada.

Sol.licitud al Consell de Patrimoni Històric

La petició ha sorgit del senador del PP Agustín Almodóbar, que ha estat qui ha fet arribar una moció sobre la iniciativa al al grup parlamentari popular de la Cambra Alta, en concret a la Comissió de Cultura, segons han confirmat fonts del Senat a La Veu. En aquesta moció s’insta al govern espanyol “a que, prèvia aprovació pel Consell de Patrimoni Històric, doni suport i defensi a les instàncies internacionals oportunes la inscripció de la candidatura de la Cavalcada dels Reis Mags d’Alcoi a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco, sense que impliqui cost addicional algun pressupostari”. S’ha de destacar que aquesta passa -la d’adreçar-se al Consell de Patrimoni Històric- ja la va fer l’Ajuntament d’Igualada a través de la candidatura que va presentar el Departament de Cultura de la Generalitat. No es coneix que Alcoi hagi, però, presentat cap candidatura.

151 anys de cavalcada, la més antiga d’Espanya

En el text de la moció es destaca que “amb els seus 151 anys, és la Cavalcada més antiga d’Espanya”, i que la candidatura també engloba “el Betlem de Tirisiti i el Bando Real”. Així mateix, s’emfatitzen les singularitats de la celebració, com l’elevada participació, la presència de “caps de bestiar, cavalls, carros agrícoles, carrosses, bandes de música, grups de dansa i torxers”, així com també dels centenars de “patges emmascarats”, que servint-se de escales, “lliuren els regals anhelats”, quelcom que també succeeix a la nostra estimada Festa de Reis d’Igualada.

En la moció també es fa esment a l’acte de l’Adoració a la plaça d’Espanya, amb els seus focs d’artifici, i als milers de persones que presencien la desfilada tots els anys tant a peu de carrer com des dels balcons.

Tramitació paral.litzada a l’Ajuntament d’Alcoi

Agustín Almodóbar, impulsor de la moció, ha explicat en declaracions al diari “Información” d’Alacant que “confio que la moció tiri endavant, i que també serveixi per reactivar la tramitació que ara mateix l’Ajuntament d’Alcoi manté pràcticament paralitzada. Es tracta d’una cosa bona per a la ciutat, però també per a la província, que d’aquesta manera podria tenir una celebració més reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat, amb el prestigi que això comporta”. Es dóna el cas que a l’Ajuntament d’Alcoi no mana el PP, que és a l’oposició, sinò el PSOE, que governa en minoria.

Posats en contacte amb el consistori, reconeixen que la candidatura està, de moment, al calaix, però tampoc es pronuncien ni a favor ni en contra d’aquesta iniciativa del PP. També hem parlat amb els companys de Redacció del diari Información a Alcoi, que van manifestar una gran sorpresa per la nostra trucada. Literalment no tenien “ni idea” de la candidatura d’Igualada.

Feina feta a Igualada

A Igualada ja es va fer tot el que calia que a presentar la candidatura davant la Unesco, començant per un acte públic de gran envergadura, a l’Ateneu, el novembre de 2014, fa quasi tres anys. El Govern de la Generalitat va validar la candidatura a principis del 2015 i ara és el consell estatal el que ho de proposar a la Unesco. Per fer més potenta la candidatura, la Generalitat va nomenar la festa igualadina com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional el desembre de 2016. El reconeixement suposa un nou impuls perquè en el futur pugui aspirar al títol de patrimoni immaterial de la humanitat.

L’octubre de l’any passat, es va reunir a Astúries el Consell de Patrimoni Històric, que va ser informat de la proposta del Govern d’Espanya de nomenar, d’entre les candidatures presentades, i, entre elles, no hi apareixien els Reis d’Igualada, proposats al Govern d’Espanya per part de la Generalitat de Catalunya. Curiosament, el govern de Rajoy ha proposat les “tapas” com “Manifestació Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat”, de la mateixa manera que la Setmana Santa, els Carnestoltes i la Transhumància. En aquella reunió també es va informar sobre les candidatures davant la Unesco en curs: les “Festes de les Falles de València”, “Les Tamborades” i la candidatura internacional “la pedra seca”, liderada per Xipre i Grècia, en la qual també participa Espanya. Dels nostres Reis, ni rastre. I ara Alcoi ens farà la “competència”…

Jordi Puiggròs

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta