Rebuig intens de l’oposició a l’anunci de no renovar el POUM

65

Un anunci informal de l’alcalde Marc Castells als periodistes, el passat mes de desembre, sobre el Pla d’Ordenació Urbanística, el POUM, ha desencallat un rebuig intens a l’oposició municipal. Castells va explicar que no té intenció de renovar en aquest mandat l’actual Pla General, del 1986, perquè considera que aquest tipus d’eines “ja han deixat de fer-se”, a l’espera de nous instruments derivats de lleis urbanístiques de la Generalitat. Mentrestant, va dir l’alcalde, s’utilitzarà “l’urbanisme quirúrgic” a Igualada, és a dir, s’anirà modificant l’actual Pla General en funció de les necessitats que es vagin trobant, que, de fet, és el “modus operandi” habitual des de fa molts anys.

Recordem que l’anterior alcalde Jordi Aymamí va iniciar la tramitació per fer un nou POUM, que finalment es va suspendre donada la bel·ligerància que es va trobar entre alguns propietaris i a l’oposició sobretot, per la reestructuració prevista en la zona del barri del Rec. L’actual alcalde es va comprometre a desencallar aquest assumpte, iniciant un concurs d’idees per a la transformació urbana precisament del barri de les adoberies, actualment en marxa, com a fase prèvia del procediment del nou POUM.
Ara, doncs, sembla que l’estratègia de l’equip de govern municipal hauria canviat, a l’espera de la futura nova Llei de Territori que vol crear la Generalitat, que ningú no sap quan serà una realitat.

Jordi Riba (PSC): “És indispensable un nou POUM”

El portaveu del PSC, Jordi Riba, ha afirmat a La Veu que “no estem gens d’acord amb aquesta posició. Un nou pla urbanístic és indispensable des de fa molts anys. Els arguments que va servir ara l’alcalde no ens semblen vàlids, perquè hi ha altres ciutats al país, com Lleida, que estan tirant endavant un nou POUM. Les modificacions puntuals del pla actual no poden ser mai un instrument de planificació global”.

Josep M. Palau (ERC): “Demostra la incapacitat recorrent de l’alcalde”

Des de les files d’ERC, Josep Maria Palau és taxatiu. “En absolut compartim la postura de l’alcalde. El nostre discurs d’alternativa de ciutat ja diu clarament que hem de deixar-nos d’actuacions a curt termini, de veure les coses amb les llums curtes”. Per a Palau “una ciutat que es vol modernitzar s’ha de planificar a 20 anys vista, en base a un pla consensuat amb tota la ciutat. Aquesta d’ara és la tercera excusa que posa Marc Castells. La primera per no fer el POUM va ser que primer calia tenir un pla de mobilitat. Quan el va tenir, llavors va dir que calia analitzar el barri del Rec amb un concurs d’idees. I ara ens surt amb això. Demostra la incapacitat recorrent de l’alcalde per a fer evolucionar Igualada”.


CUP: “L’alcalde incompleix les seves promeses”

La CUP, per la seva banda, ha fet un comunicat en el qual recorda que l’alcalde es va comprometre a revisar el POUM, de manera que ara “incompleix dues de les seves promeses de la campanya electoral del 2015, perquè ni té intenció de redactar un nou POUM per a la ciutat ni tampoc té intenció de fer-lo satisfactori pensant en el conjunt de la ciutadania perquè no ho fa comptant amb l’oposició”.

El fet que el govern prefereixi anar modificant l’actual pla de forma puntual “mostra la manca de perspectiva del conjunt de la ciutat i de la Conca per part del govern, i deixa la presa de decisió d’urbanisme al regidor de torn en comptes de buscar una solució planificada a anys vista”.

La CUP vol que Castells “deixi d’amagar-se, que sigui valent, i prengui les decisions importants que necessita la ciutat, el POUM és una oportunitat immillorable per repensar Igualada”.

Joan Agramunt (PP): “El govern no ha fet els deures”

El regidor Joan Agramunt (PP) recorda que “fa dos anys ja varem dir que el POUM era necessari, perquè és l’eina de planificació més important que pot tenir un municipi. El que necessita és un govern proactiu, però ens hem trobat amb una clara manca de lideratge del departament d’Urbanisme. No han fet els deures. S’hauria d’haver treballat, parlant amb la societat civil”. Per al regidor igualadí “l’estudi que s’ha fet al barri del Rec s’hauria d’haver fet a tota la ciutat, però creiem que no hi ha hagut mai ni la més mínima voluntat de fer-ho”.

Dario Castañé (Decidim): “És una excusa de mal pagador”

A les files de les confluències de Decidim, Dario Castañé no es distancia gens de la resta de companys. “El POUM és completament necessari. Entenem que hi hagi en marxa una nova legislació a nivell nacional, però això no treu que la planificació urbanística d’Igualada no s’hagi d’entomar. L’alcalde s’equivoca. Els reptes són els mateixos”. Per a Castañé “el que diu l’alcalde és una excusa de mal pagador, demostra una deixadesa en aquest assumpte, i posa en evidència les dificultats que té el govern municipal de pensar Igualada en global. El concurs d’idees que s’ha fet al Rec ara veiem que ha servit per guanyar temps”.

Jordi Puiggròs