“Quan l’esport era un divertiment”, l’exposició fotogràfica de l’esport igualadí

72

Igualada va inaugurar una ahir dimarts una exposició que vol reivindicar l’esperit esportiu de la ciutat, coincidint amb la candidatura que presenta la capital de l’Anoia per ser Ciutat Europea de l’Esport 2019.

L’exposició, titulada “Quan l’esport era un divertiment” permet fer un repàs per dècades d’activitat, des de finals de segle XIX fins als anys seixanta del segle XX. A través d’un recorregut de fotografies de gran format, textos explicatius, documents i la projecció d’un audiovisual, el visitant fa un viatge en el temps per veure quins esports es practicaven fa anys a la ciutat i tots els costums i rituals al seu voltant. Així, un dels primers esports que es va practicar va ser l’excursionisme a l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera (entre 1885 i 1890), amb un caràcter científic, de coneixença de l’entorn i del país. Al llarg de dècades van venir altres aficions com el futbol, el tennis, el ciclisme, la natació, els escacs, el bàsquet, l’atletisme i l’hoquei sobre patins. La mostra serveix per fer un repàs cronològic per tota aquesta evolució d’entitats, clubs i esdeveniments esportius de la ciutat.

Tot i que l’exposició no els pot mostrar perquè, evidentment, encara no hi havia fotografies, Igualada és una ciutat on es viu i se sent l’esport des de fa segles. De fet, ja a l’edat mitjana es troben documentades competicions de salts, de «gitar barra e lança» (1388) i es convidava «a tots jovens e homens enamorats qui volrran saltar, córrer, barra ne lança gitar, ne fer altres tempraments, fortaleses e leugyaries» (de 1394 fins al 1451).

La mostra, que està coorganitzada per l’Arxiu Comarcal de l’Anoia i la Biblioteca Central d’Igualada, es podrà visitar en aquest equipament fins el 20 de setembre. S’hi podran veure llibres i la premsa local esportiva de l’hemeroteca de la Biblioteca Central d’Igualada i la documentació que es conserva a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia. L’exposició es completarà amb material esportiu antic que es conserva al Museu Comarcal d’Igualada.