Tot a punt per a la segona EcoFira de Calaf amb gairebé 60 expositors

49

L’Ajuntament de Calaf ja ho té tot a punt per celebrar aquest diumenge, 9 d’abril, la segona edició de l’EcoFira, l’única fira dedicada al producte ecològic de l’Alta Segarra i de l’Anoia.  En aquests moments hi ha confirmada la presència de gairebé 60 expositors de diferents sectors d’arreu de Catalunya. La proposta, organitzada pel consistori calafí amb el suport de la Generalitat i la Diputació de Barcelona, es convertirà en un aparador i en el punt de trobada de persones i professionals que, des d’àmbits diversos, treballen per a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica del país.

La mostra, que es vol posicionar com una referència entre els certàmens d’aquesta matèria, creix en nombre d’activitats paral·leles i amb un segon espai eco gastronòmic on els visitants podran menjar i beure productes ecològics i naturals. La formació i la sensibilització de la ciutadania sobre la necessitat de tenir cura del medi ambient es mantenen com a sòlids pilars en l’organització d’aquesta fira.

Expositors

Gairebé 60 empreses de diferents sectors d’arreu de Catalunya ja han confirmat la presència a la fira. Els visitants podran trobar estands d’alimentació, gastronomia, energies renovables, bioconstrucció, aprofitament forestal, calefacció ecològica, bicicletes elèctriques, aigua de mar, artesania del reciclatge, salut ambiental, assessorament mediambiental i altres propostes vinculades a l’ecologia i el medi ambient.

Entre aquests expositors hi haurà una desena d’establiments i empreses de serveis de Calaf i l’Alta Segarra vinculades al sector eco que disposaran d’un estand i que, alhora, organitzaran diferents activitats paral·leles. És el cas de La Bacicleta que farà sortides amb bicicletes btt elèctriques, el restaurant La Cuina del Mercat que farà tallers infantils gastronòmics amb productes ecològics i Ecoment que oferirà un taller de cuina solar per als nens. L’Atelier Pintalalluna proposarà un taller sobre artesania amb reciclatge i l’Observatori de Pujalt un altre sobre meteorologia.

El Centre de Bellesa Imatge, amb els seus tractaments de bellesa i salut naturals; Cat Patrimoni, amb demostracions de bioconstrucció; TSTIL, que fa artesania reciclant pneumàtics; Agriplant Huguet, que ofereix productes i serveis ecològics i mediambientals i el taller mecànic Xavier Caballol, que fabrica barbacoes i forns ecològics, seran les empreses calafines que també participaran en aquesta segona edició l’EcoFira.

Una aposta per la gastronomia eco

El certamen fa una aposta per la gastronomia ecològica i per aquest motiu passa d’un a dos espais que s’ubicaran en dos punts neuràlgics de la mostra i que estaran oberts durant tot el dia. Cada Espai Eco Gastronòmic estarà condicionat amb taules i cadires per degustar de diferents àpats acompanyats de cervesa i vi ecològics.

Aquesta proposta gastronòmica és possible gràcies a la implicació de diferents establiments com són el restaurant La Cuina del Mercat, l’establiment Ecoment, ecologia de Vida que prepararà un eco dinar solar; i La Segarreta, que oferirà la seva cervesa artesana ecològica.

Enguany s’afegeixen a aquesta propostes les Pastures de Castelltallat, amb carn de vedella ecològica, la bodega El Porró de Calaf, amb vins ecològics, i el Restaurant KDiví, que servirà productes ecològics a la brasa.

Activitats paral·leles

La fira, que s’ubicarà al centre de Calaf ocupant el carrer Raval de Sant Jaume i la plaça dels Arbres, comptarà amb una vintena d’activitats paral·leles que mantindran una relació directa amb la temàtica de la fira. Es realitzaran demostracions tècniques de bioconstrucció en les quals es podrà veure com es construeix una paret seguint les antigues tècniques i l’ús de materials ancestrals, com són la pedra seca, la calç, les parets de tàpia i la fabricació de tovots amb fang i palla. També es faran observacions solars que aniran a càrrec de l’Observatori de Pujalt i Astro Anoia.

La plaça dels Arbres acollirà dos espectacles molt vinculats amb la natura i el medi ambient que aniran a càrrec de Jeep Gasulla. Al matí es podrà gaudir de ‘La gota Clara’, un conte on el públic es podrà endinsar en el fabulós viatge d’una gota d’aigua que recorre el Montseny fins a la Salva Amazònica. A la tarda hi haurà l’espectacle ‘El canvi climàtic, tic-tac, tic…’, un recull d’històries que volen obrir els ulls de petits i grans, amb música i humor, sobre les conseqüències del canvi climàtic.

A més, la canalla podrà participar en els tallers especialment preparats per a ells i gaudir d’una atracció ecològica i d’un inflable sobre el reciclatge.

Aquestes propostes se sumen als tallers de diferents temàtiques per a tots els públics amb temàtiques tan diverses com la farmaciola natural, cuina saludable o cosmètica natural. També hi haurà un taller sobre reciclatge que ajudarà als visitants a resoldre els principals dubtes que es plantegen a l’hora de fer la recollida selectiva de residus.

En paral·lel, durant tota la jornada del 9 d’abril, es faran nou ponències de temes variats i vinculats a la temàtica principal de la fira. La recollida selectiva porta a porta, l’agricultura i l’apicultura ecològica, la salut i les xiloteques seran alguns dels temes centrals d’aquestes xerrades temàtiques. Aquestes conferències tindran lloc en un local situat al carrer Raval de Sant Jaume, número 33 (on abans s’ubicava el BBVA).

Exposicions

Les xiloteques seran les protagonistes d’una de les exposicions de l’EcoFira de Calaf amb la mostra de la xiloteca de la Catalunya central i la de l’illa de Cuba. A més, des d’aquest dimarts, ja es pot visitar l’exposició ‘Adéu soroll!!!’ de la Diputació de Barcelona.

Aquesta mostra té com a objectiu fonamental la conscienciació ciutadana sobre el fet de la contaminació acústica, com afecta la qualitat de vida de les persones i la forma de combatre-la. Es pot visitar fins divendres, 7 d’abril, entre les 17.00 i les 19.00 hores, dissabte al matí durant les hores de mercat i l’endemà diumenge durant totes les hores de l’EcoFira al local de la plaça dels Arbres, número 5.