Un article de
Veuanoia

Pujalt recorda el 80è aniversari del final de la Guerra Civil
P

2 d'agost de 2019

L’any 1939 va finalitzar la Guerra Civil Espanyola, ara fa 80 anys. La comarca de l’Anoia i especialment el poble de Pujalt en van ser protagonistes. A Pujalt, el dia 15 de gener, d’aquell any, va ser desallotjada la Base d’Instrucció del XVIIIè Cos de l’Exèrcit Popular davant de la imminent arribada de les forces franquistes, forces que havien de travessar la comarca de l’Anoia camí d’ocupar Catalunya fins arribar a la frontera francesa.

Demà dissabte, dia 3 a partir de les 7 de la tarda al Memorial de l’Exèrcit Popular (zona de les Cuines del Campament), es recordaran i commemoraran el 80è aniversari del final de la guerra amb un seguit d’actes i actuacions vinculades a la memòria històrica de la Guerra Civil organitzats per l’Ajuntament de Pujalt amb el suport de la Diputació de Barcelona i coordinats per Cat Patrimoni.

PROGRAMA:
– 19’00h. Recreació i portes obertes
• Jornada de portes obertes al Memorial de l’Exèrcit Popular de Pujalt.
• Recreació històrica de la vida al campament amb la presència de comandaments i soldats a càrrec de grups de recreació històrica Ejército del Ebro i Didpatri de la Universitat de Barcelona
• Inauguració de la rehabilitació de la barraca on vivien els soldats responsables de les cuines del Campament de Pujalt i Portes obertes a les Cuines de la Base.
– 20’00h. POESIES D’UNA GUERRA
• Espectacle teatral i poètic, inspirat en els versos inèdits de Joan Olivé Porté, soldat a Pujalt durant el 1938, i en els gravats de “Galicia Mártir”, de Castelao, polític, escriptor i pintor gallec, impresos a València l’any 1937.
Representació a càrrec de:
• Josep M. Solà – presentació
• Jaume Oller – rapsode
• Gralla Manufactures Teatrals – actors
• Isaac Fonoll – música en directe
– 21’00h. Cançons de trinxera
• Actuació musical, interpretant les cançons que es cantaven durant la Guerra Civil a càrrec del grup El Gall Roig i Negre.
– 22’00h. Mort a les cunetes
• Representació teatral “Mort a les Cunetes”, un homenatge a les víctimes de la repressió franquista a càrrec de Joan Valentí.
El muntatge narra “La Fossa de Can Maçana”: l’afusellament de nou republicans que van ser trets la mitjanit del 9 de febrer de 1939 de la presó de Manresa i la fuga d’un d’ells, Josep Nin, que ho va poder explicar. És un homenatge a: Joan Badia, Amadeu Casserres, Jaume Claret, Lluís Fàbrega, Camil Pujol, Maurici Sivila, Josep Talleda i Juli Zegri, (fills de Súria i Valls de Torroella) que van ser assassinats per les seves idees i també a la Teresa Mabras, “La Maciana” de Castellolí.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta