Pretoria, una quasi desconeguda capital però portal de visita obligada a Sud-àfrica
P

10 d'agost de 2019

Pretoria no és una ciutat especialment captivadora tot i ser un important reclam per a viatgers; de fet la seva notorietat rau a ser la seu administrativa i jurídica de la gran República de Sud-àfrica, des de l’any 1961 en què el país es va convertir en República.
A quatre passes la Sabana tropical (Bushveld) i de la Meseta de Highveld, Pretoria està situada a la part septentrional de la província de Gauteng, en un entorn paisatgístic d’excepció, entre una fèrtil vall amb unes vessants dibuixades per grans extensions de “xicarandes” -que tenyeixen el paisatge d’un morat sorprenentment- i les crestes rocoses de Magaliesberg. Aquesta capital, de gairebé dos milions i mig d’habitants, que gaudeix d’unes molt generoses estacions climàtiques, ha estat històricament un puntual espai estratègic per a unes més que efectives activitats econòmiques a mercès de l’explotació dels seus impressionants recursos miners, que van des del processament del ferro i de l’acer fins a la potentíssima indústria del diamant.

Des d’un enfocament urbanístic i cultural, sobretot en una ciutat d’una gran concurrència de visitants -a més de ser centre del govern- pel pols vital de la cultura, l’ensenyament i la investigació de forma intensiva, les destinacions de major interès es localitzen al centre de la ciutat, especialment a la zona vella on els gratacels d’unes resplendents façanes de vidre alternen amb els edificis històrics, enmig de vasts espais enjardinats, parcs i avingudes. I, és especialment a la Church Square on avui et sorprèn una imponent estàtua de Paul Kruger, que es troba entre tanques perquè no deixa de ser objecte de diversos atemptats a la figura del personatge. Molt a prop, l’antic Raadsaal (Parlament) i un xic més distant el City Hall es converteixen en uns veritables punts de trobada de propis i estranys, sobretot per a escoltar el dinàmic so de les nombroses campanes del majestuós carilló d’aquest últim. Més enllà, a més dels jardins públics, una universitat summament notable en altes tecnologies i uns museus que testimonien l’esdevenir històric de les diferents ètnies africanes, són d’inexcusable visita: el Monument Voortrekker i la “Union Buildings” .

En primer lloc, el Monument Voortrekker, obra de Gerard Moerdijk, és una construcció -de granit i de planta quadrada de gran esveltesa- que data de 1949 i que es va configurar com a homenatge als Voortrekkers -els pobladors “boers”- que van assentar-se en aquests dominis a principis del segle XX; avui obert a espectacles musicals atesa la seva magnífica acústica. D’altra banda, en ell punt més alt de la ciutat, a l’extrem nord del barri residencial d’Arcàdia, el conjunt d’edificis del govern -The Union Buildings- d’estètica neoclàssica, i obra d’Herbert Baker, representen els majors èxits de disseny i arquitectura de la història de la capital, conjuntament amb l’espectacular estàtua de Nelson Mandela, obra dels artistes André Prinsloo i Ruhan Janse van Vuuren, que evoca l’espai en el qual Mandela va donar el seu discurs inaugural, essent descoberta el Dia de la Reconciliació, el 16 de desembre de 2013.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?