Presentació del Protocol per a l’abordatge de la violència masclista a l’Anoia

46
protocol-abordatge-violencia-masclista-anoia-veuanoia
Al Campus Motor de Castellolí s’hi van reunir prop d’una seixantena de persones.

El passat dimarts 22 de novembre es va presentar al Campus Motor de Castellolí el Protocol per a l’abordatge de la violència masclista a l’Anoia.

El protocol ha estat liderat des del Consell Comarcal de l’Anoia. Carme Vilarmau Piñero, cap de l’Àrea d’Igualtat i Inclusió Social del Consell ha estat, per encàrrec de l’Institut Català de les Dones, la coordinadora de la Comissió integrada per Nati Veraguas Aguilera (SIE Catalunya Central), Mireia Prat i Aragay (Agent d’Igualtat MICOD) i Laia Rosich Solé (Consultora especialitzada de l’entitat “El Safareig”).

L’objectiu del protocol és que pugui esdevenir un recurs pràctic, que faciliti la intervenció i la pràctica professional de les persones que treballen directament amb la violència masclista i que pugui donar resposta a les necessitats detectades.

La presentació de l’acte, que va reunir més d’una seixantena de persones entre regidors/es i alcaldes/ses de diferents municipis, així com personal tècnic de diverses administracions i entitats, cossos de seguretat, entre altres, va anar a càrrec del President del Consell Comarcal, Xavier Boquete i Sàiz i de Francisco Guisado Santano, Delegat de l’Àrea d’Igualtat de la Mancomunitat Intermunicipal de la conca d’Òdena. La presentació tècnica del document va anar a càrrec de Laia Rosich Solè, de l’entitat El Safareig i Carme Vilarmau Piñero, coordinadora de l’equip de treball a l’Anoia.

“Els protocols són necessaris per a explicitar i coordinar esforços necessaris que es requereixen per a gestionar situacions complexes. Però per molt ben dissenyats que estiguin, no tindran l’èxit que persegueixin sense un convenciment i dedicació dels professionals involucrats. No basta ni amb la bona voluntat, ni en aplicar-los sense mes, sinó en saber quan activar-los davant d’un cas concret i particular. Per això exigeixen capacitats ètiques i comunicatives, i requereixen d’un entorn professional i organitzatiu que les promogui i les reconegui.”

El document, fruit del treball coordinat dels agents que formen part de la xarxa de serveis d’atenció a les persones de l’Anoia, contextualitza en el territori l’abordatge de les diferents formes de violència a partir del Protocol Marc publicat per la Generalitat. Així mateix, pren també com a punt de referència el Protocol de la Catalunya Central.

El material presentat conté informació revisada i actualitzada en relació al fenomen de la violència masclista i s’estructura en quatre nivells en els quals s’ha de desenvolupar les intervencions: la prevenció, la detecció, l’atenció i la recuperació.

L’acte va comptar també amb una magnífica ponència de la Sra. Begoña Roman professora en la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i Secretària executiva de Ethos Ramon Llull. Doctora en filosofia per la Universitat de Barcelona (1993), el seu àmbit d’especialització és l’ètica aplicada. La ponent va exposar, a partir dels fonaments filosòfics que formen el cos teòric de l’ètica, com ha de ser la intervenció de les persones i de les institucions a les quals representen, que ha d’estar regida per l’amor, la justícia i el respecte als drets dels altres.