Poble Actiu vol combatre la manca de lloguer a Igualada amb mesures contundents

147


Jordi Puiggròs. –La candidatura Poble Actiu, impulsada per la CUP, ha presentat les seves propostes en matèria d’habitatge, molt implicades en cercar solucions davant el creixement dels preus de lloguer a Igualada. La formació independentista i d’esquerres recordava dilluns en roda de premsa que el lloguer d’habitatges a la capital de l’Anoia ha augmentat un 20%. “Hi ha molts pisos desocupats, en el cas del centre prop de 970, la gran majoria en mal estat, i un 60% d’ells sense cèdul.la d’habitabilitat. Un estudi recent deia que 290 pisos són susceptibles de dedicar-los a lloguer social, però l’Ajuntament d’Igualada no ha pressionat als bancs per a que ho facin possible”, deia la candidata Neus Carles.
Amb la nova promoció pública que es farà properament a les Comes, hi haurà a Igualada 194 pisos destinats al lloguer social -públics, municipals i de la Generalitat- “però segons la legislació en correspondrien dos mil, i estem molt lluny”.
Per a Poble Actiu”Igualada necessita mesures econòmiques per a impulsar el lloguer, i per aixo ens comprometem a destinar el 10% del pressupost d’inversions anuals a polítiques d’habitatge, fomentant la construcció de més vivenda pública, i la rehabilitació dels habitatges privats”, apuntava Neus Carles. “El 2017 es van destinar 25.000€ de l’Ajuntament a polítiques d’habitatge, nosaltres passarem dels 900.000€”.
La candidata Eva Pedraza apuntava que “al govern municipal no hi ha un full de ruta en relació a l’habitatge, senzillament perque no és la seva prioritat. Proposem la creació d’un Pla Local d’Habitatge en el què hi siguin presents tots els agents implicats, com sindicats, entitats del tercer sector, associacions de veïns… Es tracta també que s’apliqui la llei vigent en relació als pisos que són propietat dels bancs, i part es destinin al règim de lloguer social, així com evitar els desnonaments de famílies que es troben en un clar risc de pobresa. El govern municipal, de tot això, no ha fet absolutament res”. L’actual regidora de la CUP a Igualada apuntava també que “posarem en marxa una normativa de forma que el 30% de les noves construccions a la ciutat es destinin a lloguer assequible, i es posarà un recàrrec de fins al 50% en el rebut de l’IBI a aquells propietaris que mantinguin buits els seus pisos de forma permanent”. Tanmateix, Poble Actiu es compromet a la cessió de solars municipals per a posar en marxa cooperatives i masoveries urbanes, molt habituals al nord d’Europa.
La candidatura independentista triarà el seu cap de llista el proper cap de setmana.