Un article de
Veuanoia

Per Carnestoltes, Festa de la Caldera a Montmaneu
P

22 de febrer de 2020

Per Carnestoltes un dels costums més arrelats són els grans àpats col·lectius, oferts en alguns llocs als pobres, i en d’altres que pren part tota la població, que és possiblement el seu origen correcte. Tothom participa en l’obtenció dels ingredients, que passen a ser comuns i tothom hi té dret. Aquest tipus d’àpats tenen el seu origen en cerimònies sagramentals col·lectives anteriors a la cultura romana, sentit que encara mantenim en els grans banquets que efectuem en grans moments de la nostra vida.

El repartiment de la caldera, una mena d’escudella, és una tradició que es conserva a la població. Tradicionalment es realitzava el dimarts de carnaval, malgrat en l’actualitat té lloc el diumenge de Carnestoltes. Prèviament a la distribució del menjar entre els veïns i visitants el capellà beneeix les calderes d’escudella. És també tradicional concursar en un típic joc de bitlles mentre les calderes amb la botifarra, trossos de cansalada, arròs, fideus i d’altres condiments s’acaben de coure. Montmaneu vol dir muntanya en la qual hi fem estada o una parada en un lloc de muntanya .

Curiosament, l’altre nucli de la població, la Panadella , disposa d’un origen etimològic de contingut molt similar al de Montmaneu, lloc de parada o d’aturada.
Així, coneixem que des d’antic, els hostals de Montmaneu han configurat la seva història. Foren lloc de descans dels combois i dels viatgers, on acostumaven a reposar els animals i passar la nit.

Els hostals estaven situats al nucli de Montmaneu fins a la meitat del segle XIX, quan la carretera va deixar de transitar pel nucli urbà, trobant-se únicament ja a La Panadella.
Per aquests motius la tradicional festa es va complementar amb la fira dels hostals i dels viatgers, una fira amb un caràcter singular. Després la festa es va centrar en tres àmbits fonamentals, el gastronòmic, protagonitzat per les pròpies calderes, el tradicional, convertint-se en un aparador d’activitats pròpies del Carnaval rural i la quitxalla, amb una programació festiva destinada a la mainada, màxims protagonistes de les festes de Carnaval en l’actualitat.

La primera edició de l’any 2008 que consta com a Carnaval a la Catalunya interior es va iniciar el nomenament del Calderer Major en substitució del Viatger de l’Any, distinció que va recaure amb el reconegut actor Pep Cruz, que entre d’altres interpreta el paper del Sr. Monràs a la sèrie de TV3 “Vent del Pla”. L’any 2009 van estar distingits els germans Bernat Seuba Romeu -campió del Món de Biketrial 2005 i 2007, campió d’Espanya de Trial 2006, campió de Catalunya de Trial 2006 i 2008 i subcampió d’Espanya de Trial 2008 i Marc Seuba Romeu -subcampió d’Espanya de Biketrial 2007 i tercer del campionat d’Espanya i subcampió de Catalunya de Trial 2008. També han recollit el guardó la dissenyadora Sita Murt (any 2010), el reconegut cuiner Santi Santamaria (any 2011), la ninotaire Pilarín Bayés (any 2012), l’actor de teatre, cinema i televisó Jordi Martínez (any 2013), el pilot de motos Jordi Viladoms (any 2014), l’actor i imitador Cesc Casanovas (any 2015), l’actor, autor i director Toni Albà (any 2016), el periodista i presentador Espartac Peran (any 2017), Quim Masferrer, actor i presentador, entre d’altres, del programa El Foraster de TV3 (any 2018), Tomàs Molina (any 2019) meteoròleg i presentador de TV3 i Núria Solé (any 2019) periodista i presentadora de TV3.

Canvis en el calderer d’Honor d’enguany i l’espectacle de diumenge a la tarda
Per motius aliens a l’organització, tant el Calderer d’Honor, que havia de ser Manel Fuentes, com l’espectacle de diumenge a la tarda que havia d’anar a càrrec del mateix cantant i periodista canvien. El Calderer d’Honor serà el Conseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet, i diumenge a la tarda es podrà gaudir de l’espectacle “Faixedas i punt” de Fel Faixedas, un monòleg interactiu on a través de preguntes dels espectadors, en Faixedas explicarà històries còmiques i delirants.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta