PDeCAT Igualada lamenta “el to populista” de la campanya d’ERC sobre la fiscalitat

72

PDeCAT Igualada vol transmetre diverses consideracions en referència a la recent campanya d’ERC Igualada respecte la càrrega fiscal dels ciutadans d’Igualada. Una campanya de to populista que utilitza les xifres de manera interessada amb una evident voluntat política i de desgast.

En primer lloc cal recordar fa només dos anys ERC era al Govern juntament amb CiU, i durant el mandat 2011-2015 mai va fer cap proposta en aquest aspecte perquè eren (com ara també ho són) coneixedors de la greu situació econòmic-financera de l’ajuntament.

La fiscalitat d’Igualada respecte l’IBI, és alta, això és una realitat. Però també l’és per què a l’any 2010 es va fer una revisió cadastral que fa que, sense que l’ajuntament hi pugui fer res, els valors cadastrals pugin un 5% progressivament durant deu anys. Davant d’aquesta situació i amb molt d’esforç perquè això ha tingut un gran impacte econòmic pels ingressos del consistori, el tipus impositiu de l’IBI, que és l’únic sobre el qual l’ajuntament pot actuar, s’ha reduït en 10 punts. Si el 2011 era de 1,02, aquest any és del 0,92. I de cara al proper any, la voluntat és tornar a baixar aquest tipus impositiu. Això demostra el continu i ferm compromís del govern municipal per alleujar la càrrega fiscal. A més a més, la gran majoria de taxes, ordenances i preus públics també s’han mantingut pràcticament congelades (exceptuant l’IPC en alguns casos) des de 2012 i, tots aquells ciutadans i famílies que per la seva situació econòmica i personal ho necessiten, tenen diferents ajuts a l’abast en aquest àmbit.

ERC en aquesta campanya obvia amb fins polítics quin és el deute dels ajuntaments amb què compara Igualada. Mentre el 2016 Vilafranca devia 16,7 milions d’€, Vic 23,8 milions d’€, Sant Feliu 17,9 milions d’€, Esplugues 15,1 milions d’€, Tortosa 35,9 milions d’€, Figueres 26,9 milions d’€ i Olot, 24,6 milions d’€; Igualada en devia 40,1, més que tots ells. Això són 6.600 milions de les antigues pessetes, una gran càrrega que encara cal seguir seguir reduint per responsabilitat. El 2012, l’ajuntament devia 57,7 milions, és a dir 9.300 milions de les antigues pessetes, i malgrat que s’ha fet un esforç titànic i s’ha aconseguit deixar d’estar tutelats per la Generalitat i l’Estat, cal seguir destinant recursos a retornar aquest deute heretat de l’època de l’Entesa per Igualada.

Afegit a això, no cal oblidar que, des de 2011, 5,6 milions d’€ han anat destinats només a pagar els interessos d’aquest deute. Recursos tots ells, que es podrien haver destinat a altres finalitats, com ara a reduir l’IBI. Però era obligat retornar la salut financera a l’ajuntament.

El compromís electoral de CiU el 2015 era la moderació fiscal i el Govern està compromès a seguir també en la línia del Bon Govern en la gestió econòmica. Però alhora mantenint uns serveis de qualitat i fent les inversions que la ciutat necessita pel seu futur, com per exemple l’Anella Verda i la Via Blava del Riu Anoia, l’Arxiu Comarcal, l’Escola d’Idiomes i l’Escola d’Adults a la Teneria, el nou Institut Badia i Margarir, la nova residència universitària, el nou Campus Universitari a l’antic hospital, l’ampliació del centre 4DHealth, el nou pavelló poliesportiu de Les Comes, el Centre Cívic Nord, l’espai juvenil de Cal Badia, el nou Parc Central, la pista conberta d’entrenament de l’Estadi Atlètic, el nou frontó i totes les reformes del Molí Nou, l’ampliació de la Residència Pare Vilaseca, els nous aparcament als complex de Les Comes, el tancament del camp de futbol de Fàtima, el pla de xoc de manteniment a les escoles, el nou Ateneu Cinema, el Pla d’Accessibilitat als carrers i places, les inversions als equipaments públics com l’ateneu, la Biblioteca o l’Escola de Música, l’enllaç a la Ronda Sud, la campanya d’asfaltats, i tantes i tantes inversions per a la millora contínua d’aquesta ciutat i la bona qualitat dels igualadins i les igualadines.

D’entre totes elles, però, sobresurt el projecte més emblemàtic, el de convertir aquesta en una ciutat universitària destacada, amb la consolidació del Campus Universitari d’Igualada – Universitat de Lleida, que es presenta aquesta setmana amb la presència del President Puigdemont i que garantirà un futur de coneixement a Igualada, atraient nous graus, molts més alumnes i professors, fent d’Igualada una ciutat de referència i de qualitat de vida.

 

PDeCAT Igualada