El Parlament de Catalunya aprovarà aquesta setmana la Vegueria Penedès

256

El Parlament de Catalunya aprovarà aquesta setmana la Vegueria Penedès, que separa definitivament la major part de l’Anoia de la Catalunya Central i la inclou en la nova vegueria, al costat de l’Alt i Baix Penedès i el Garraf. La modificació de la Llei de Vegueries (que també incorpora la comarca del Moianès, creada recentment) suposa l’assoliment total del projecte que va iniciar-se fa quasi fa més d’una dècada des de la societat civil, i sobretot la Plataforma per una Vegueria Pròpia (PVP). L’any 2006 ja es va aprovar l’àmbit de planificació territorial del Penedès, en el que ja estava inclosa l’Anoia.

La setmana passada, en roda de premsa, la PVP donava a conèixer la notícia. “Tot i que l’anunci oficial de l’ordre del dia del plenari de la setmana que ve no sortirà fins aquest divendres, ja es pot afirmar que en el plenari dels propers dimecres 8 i dijous 9 figurarà a l’ordre del dia l’aprovació de la Proposició de llei d’adaptació de la Llei 30/2010, del 3 d’agost, de vegueries, a la nova comarca del Moianès i a la creació de la vegueria del Penedès”.

El retard en l’aprovació del pressupost de la Generalitat per aquest any ha afavorit l’alleugeriment d’altres tràmits, com el de la modificació del mapa de vegueries, quelcom que des de la PVP cataloguen com a “fet històric, ja que després de més de dotze anys d’esforços l’objectiu serà acomplert. Cal, que tots ens en felicitem”.

La plataforma explica que els darrers tràmits d’aquesta proposició de llei “s’han fet en un temps relativament breu, i després del treball de la ponència i la presa o no en consideració de diverses esmenes, aquesta setmana s’ha presentat el text a la Comissió de Governació, Administracions Públiques i Habitatge que és qui li ha dedonar el vistiplau per anar al Ple”. La creació de la Vegueria Penedès ha rebut el suport de JxSí, PSC, CSQP i CUP, i que sumen 99 dels 135 escons de la Cambra. Ciudadans i el PP -malgrat que aquest darrer partit sempre hi havia donat suport- s’hi oposen.

Proposta preliminar del Pla Territorial del Penedès

En la mateixa roda de premsa es va donar a conèixer que el Grup de treball encarregat del Pla Territorial del Penedès (en el que hi figuren el president del Consell Comarcal Xavier Boquete i el vicepresident Santi Broch, a més de tècnics) ha completat la redacció del document de Proposta preliminar, que properament serà presentat en públic.

El Pla Territorial del Penedès vindrà a ser el “POUM” de tot aquest territori. Fins ara, l’Anoia era dins del Pla Territorial de les Comarques Centrals, que abandona, a excepció dels municipis de l’Alta Anoia, que van decidir no entrar al Penedès.

El Pla Territorial “és un text que mostra, a partir de l’estat actual dels treballs, l’estructura final a completar i els continguts a desenvolupar. Planteja un seguit d’escenaris demogràfics i econòmics amb un horitzó temporal del 2031. Es tracta de població, ocupació, atur i habitatge, a partir dels quals estableix uns principis rectors pel que fa al tres sistemes territorials bàsics: espais oberts, assentaments, i infraestructures de mobilitat i transport. I tot plegat acompanyat d’un completíssim nombre de dades i d’una cartografia física i temàtica exhaustiva”, expliquen des de la PVP.

Posteriorment, es faran les fases d’exposició pública, esmenes, nova redacció i nova exposició pública, i finalment resolució favorable del Conseller de Territori i Sostenibilitat i aprovació pel Govern de la Generalitat, que podria ferse aquest mateix any o inicis del 2018.

Jordi Puiggròs