Pantalla Oberta, amb la MICOD, projecten el curt “Menopausa rebel”
P

8 de juny de 2015

cineclub.jpg

“La menopausa és el començament de la vida!” Thérèse Clerc descriu amb aquestes paraules l’experiència de fer-se gran. Amb 85 anys, aquesta militant i apassionada feminista va posar en marxa ‘La Casa Baba Yaga’, un innovador projecte de convivència per a dones de més de 65 anys. Adèle Tulli recull a Menopausa Rebel les experiències de les dones que hi viuen i elabora un retrat íntim de Thérèse, una dona que viu la maduresa com “un temps de completa llibertat”. Segons comenta Clerc “’Baba Yaga’ és una figura de la mitologia eslava. Apareix a nombrosos contes russos, búlgars i polonesos i es representa, sovint, com una bruixa amb una sola cama que viu a les profunditats del bosc. ‘La Casa Baba Yaga’ és un lloc de vida per a dones grans, ciutadanes solidàries, laiques i d’orientació ecològica. Respon a una altra manera d’envellir i és un lloc completament autogestionat. Volem canviar la mirada de les dones grans sobre elles mateixes i sobre la societat i, sobretot, la mirada de la societat sobre la vellesa. ‘La Casa Baba Yaga’ és una experiència d’innovació social, un projecte polític que, després de 15 llargs anys de combat, ha pogut veure la llum. De moment, comptem amb catorze inquilines. Som sembradores de futur, ja que morir vella està bé, però envellir bé està encara millor. D’ara fins 2050, un terç de la població francesa tindrà més de 60 anys. En el futur, caldrà desenvolupar projectes d’autogestió per a persones grans”. Menopausa Rebel mostra, doncs, com aquest projecte, desenvolupat a Montreuil (París) i impulsat per tres dones: Thérèse Clerc, Monique Bragard i Suzanne Goueffic, ja s’ha convertit en un model de referència d’allotjament per a gent gran. La voluntat del projecte ‘Baba Yaga’ radica en la reapropiació de la pròpia vellesa i permet a les dones que hi habiten satisfer tant les seves aspiracions individuals com les col·lectives.
Adèle Tulli -la directora d’aquest curt documental-, graduada a la Universitat de Cambridge s’ha centrat en la investigació dels moviments socials de la Índia contemporània, especialitzant-se en el de la resistència ecologista i feminista. És guionista, també, de Come nessumo mai (1999) i responsable del documental 365 without 377 (2011).
Amb Menopausa Rebel, ‘Pantalla Oberta’ participa de les activitats del “Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones” –organitzades i coordinades per la MICOD-, amb una de les pel.lícules exhibides en les darreres edicions de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, i que aporta elements de reflexió sobre temes o debats relacionats amb els reptes de les polítiques de gènere, el feminisme o el moviment associatiu de les dones.

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?