L’oficina de l’Agència Tributària de Catalunya a Igualada obrirà a principis d’octubre

749

Les obres de l’oficina de l’Agència Tributària de Catalunya a Igualada avancen ràpidament, i està previst que entri en funcionament a primers d’octubre. Recordem que l’oficina de l’ATC (hereva, inicialment, de l’oficina de liquidació que hi havia al carrer Florenci Valls) estarà ubicada al carrer Sant Carles, a la “Casa de Cultura”, propietat del Consell Comarcal.

Aspecte actual, en obres.

Tot i que de moment s’hi atendran les mateixes gestions que es feien a l’anterior espai, la majoria relacionades amb traspassos de propietat, el cert és que l’ATC s’ha construït pensant en convertir-se en l’instrument que gestionarà tots els nostres impostos en una hipotètica Catalunya independent.

El vicepresident del Consell Comarcal, Santi Broch, ha coordinat amb la Generalitat les gestions per a la construcció de l’ATC a Igualada. “La Casa de Cultura és un espai mig buit, que només s’utilitza per activitats de dansa durant les tardes, i vam pensar que seria un espai molt idoni, prop de l’oficina de Contribucions que hi ha al mateix carrer, i prop del mercat, on hi ha un aparcament públic”. Broch ha explicat que, arran del manifest que van signar alcaldes, societat civil i el propi Consell Comarcal, la Generalitat va optar per negociar amb la corporació anoienca una sortida. “Les obres les ha hagut de pagar el Consell, gràcies a un ajut de la Diputació de Barcelona de poc més de cent mil euros”. L’oficina se situarà a la planta baixa de l’edifici, i tindrà una superfície d’uns 80 metres quadrats.

4 persones, extreballadors de l’Oficina Liquidadora

De forma provisional, les gestions de l’ATC es fan a la planta baixa del Consell Comarcal, on ja hi atenen 4 persones, totes elles extreballadores de l’oficina liquidadora que hi havia al carrer Florenci Valls, que es traslladaran al nou indret el mes d’octubre.

Precisament aquesta setmana el president Puigdemont i el vicepresident Junqueras han presentat la culminació del desplegament de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), “una estructura necessària per fer possible la voluntat que expressin els catalans en el referèndum de l’1-O”, ha dit el cap de l’Executiu. I ha afegit “sigui quina sigui aquesta voluntat, que és la que s’ha de respectar, l’administració en el seu conjunt estem dient que estem preparats i aquesta és la millor garantia del funcionament d’un país”.

El vicepresident Junqueras ha assegurat durant la seva intervenció que l’agència catalana “està preparada per ser la peça clau del nou sistema fiscal català” i que “és homologable a les agències tributàries més avançades del món”. Per al responsable econòmic del govern, l’ATC està en condicions de recaptar fins a 42.000 milions d’euros anuals, “xifra que multiplica per quinze la previsió d’ingressos efectius de l’any 2017 i per trenta-quatre la recaptació del 2015”.

A partir d’ara l’ATC assumeix, d’una banda, la gestió i la recaptació directa dels tributs propis i dels cedits per l’Estat (transmissions patrimonials, actes jurídics documentats, i successions i donacions), funció que fins ara tenia delegada, en part, en els registradors de la propietat i es feia a l’oficina ja tancada del carrer Florenci Valls; i, de l’altra, es fa càrrec de la gestió executiva dels deutes per tributs locals, així com dels deutes per sancions de multes imposades pel Servei Català de Trànsit (SCT), tasca que fins ara feia l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT). La subcontractació d’aquests serveis tenia fins ara un cost per a l’Administració de 35 milions anuals.

Jordi Puiggròs