Només 6 dels 33 ajuntaments de l’Anoia es negaran a obrir locals municipals pel referèndum

1073

Només sis dels trenta-tres ajuntaments de la comarca han decidit no col·laborar amb l’1’octubre cedint locals municipals per als col·legis electorals. Es tracta de tots els que governa el PSC: Vilanova, Montbui, Òdena, Vallbona, Cabrera i Hostalets. La resta han fet costat al president Puigdemont i han signat la carta que els va enviar en nom de la Generalitat.

Tot i la decisió dels municipis socialistes, no ens consta cap alcalde que vulgui impedir les votacions del referèndum i, inicialment, es permetrà l’habilitació d’espais que són propietat de la Generalitat, com les escoles, o, si fos el cas, els ambulatoris. Tot plegat, però, resta pendent de l’evolució dels esdeveniments a nivell nacional i estatal, del tot imprevisibles.
El fiscal general de l’estat, José Manuel Maza, ha ordenat incoar diligències d’investigació contra els 27 alcaldes anoiencs que han mostrat el seu suport a l’organització del referèndum. Ahir dijous, però, cap d’ells havia estat citat declarar, però la majoria sí que ja sabien per escrit que estaven imputats. Alguns, com el cupaire Aleix Auber de Capellades, ja ha anunciat que no pensa anar a declarar davant el fiscal.


L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, explicava dimecres que “consultar al poble sempre és bo, i els alcaldes ho sabem molt bé. No n’hi ha cap que fes bé la seva feina sense escoltar a la gent, i per tant considero aquest referèndum molt necessari. També estaria bé, per cert, que Madrid escoltés a Catalunya”.

“A Igualada i l’Anoia es votarà”

Respecte la capital de l’Anoia, Castells insisteix en que “a Igualada votarem, estem decidits a respectar que la gent pugui expressar lliurement el que pensa de manera pacífica i democràtica, perquè la veu del poble no pot ser mai coartada. Es podrà votar amb total normalitat”. Que en sis municipis de la comarca els alcaldes no hagin permès l’obertura de locals municipals no preocupa Castells, que també presideix la Mancomunitat de la Conca d’Òdena i és vicepresident de la Diputació: “es podrà votar a tota la comarca, que ningú no en tingui cap dubte”.

El sorteig de meses el farà la Generalitat

Respecte el sorteig de meses electorals, que han de decidir la composició dels qui hauran d’assumir el control dels col·legis electorals durant el referèndum, Castells ha volgut deixar clar que “els ajuntaments no hi tenim res a veure, la pròpia Llei del Referèndum diu ben clar que serà la Generalitat, que el convoca, qui faci el sorteig”. Els ciutadans rebran els propers dies la seva targeta censal amb les indicacions d’on anar a votar el dia 1, i, si s’escau, si els ha tocat ser membres de la mesa electoral de seu poble o districte.

Jordi Puiggròs