Nevada – Jaume Singla

53

Acabem de viure una altra nevada… després d’alguns anys de no patir-ne. Una nevada eventual és un risc possible i no hauria de generar gaire problemes ni gaire maldecaps, ni als ciutadans ni a l’administració pública. En canvi en provoca i gairebé sempre als mateixos llocs.
Fa pocs dies apareixien a les pàgines de La Veu els alcaldes de l’eix de l’Autovia A2 reclamant millores en aquesta via bàsica i, com si el temps els volgués afegir raons a la seva protesta, la nevada va deixar atrapats al coll del Bruc -a alguns fins a set hores- milers de conductors, en un episodi similar al que ja es va viure a Igualada la darrera vegada que va nevar de consideració. Per tant aquesta contingència era perfectament previsible i es po-dien haver posat mesures per evitar-ho.
No és cap secret, ans al contrari, que les infraestructures viàries de l’Anoia estan en males condicions, tant les que són responsabilitat de l’Estat com les de titularitat autonòmica. Aquesta precarietat es posa molt de manifest quan hi ha fenòmens com el de dimecres i, molt em temo, que d’aquí a cinc o sis anys quan torni a nevar, tornarem a quedar atrapats en unes carreteres que ja eren insuficients al segle XX.
És clar que tota la culpa no és pas de l’administració -més ben dit dels administradors públics-; també els ciutadans amb el nostre comportament podem empitjorar qualsevol circumstància excepcional. En alguns llocs l’accident o l’avaria d’un vehicle va provocar retencions i col·lapses en tot un tram de carretera. En altres hi havia conductors que es podien haver estalviat el trajecte. O els que varen fer cas omís als consells i les indicacions dels agents dels Mossos d’Esquadra.
Si entrem dins de l’àmbit urbà, també ens podem mirar als ciutadans i/o els comerciants que varen treure la neu de la seva vorera. No cal dir que és obligació de cadascú de nosaltres de fer-ho i per als comerciants és una mesura per ajudar a entrar als escassos clients que en un dia de nevada corren pel carrer.
El que han de fer els alcaldes -tots els alcaldes- és reclamar a l’Estat, a la Generalitat i a la Diputació, les inversions imprescindibles per limitar en el possible els problemes que una nevada ens pugui generar en el futur. Cal tenir en compte que la neu caiguda dimecres no es pot pas considerar una cosa excepcional, ni en intensitat ni en durada.
I cadascun de nosaltres ha de tenir el cotxe preparat per a la campanya hivernal i a casa disposar de, com a mínim, una pala per treure neu de la vorera. Si el sol surt per a tothom, també la neu cau per a tothom.
Jaume Singla