Neix una nova entitat per la preservació del territori i patrimoni de la Conca d’Òdena

480

El passat 18 de novembre, i amb la presència d’unes 40 persones, es va fer l’assemblea fundacional de Per la Conca a la Tossa de Montbui. L’associació pren el relleu de la Plataforma per la Retirada del Pla Director, molt activa davant els intents de planificació territorial que es proposaven deu anys enrere. A la vegada, l’entitat neix amb rumb propi i algunes idees molt clares, com la conveniència de treballar en xarxa amb persones i col·lectius dels diversos municipis de la zona o la importància d’aglutinar interessos molt diversos, des de la preservació del patrimoni natural fins a la discussió d’un projecte de futur viable i realista per al conjunt de la Conca.

Segons va decidir-se a l’assemblea fundacional, l’objectiu més immediat de l’entitat és aturar el projecte d’urbanització de 300 ha de sòl agrari a la zona de Can Morera, al terme municipal d’Òdena, per la creació d’un nou polígon industrial. La reactivació d’aquesta proposta per part de la Generalitat de Catalunya ha encès les alarmes de l’associació “degut a la manca d’informació pública sobre el projecte, la nul·la justificació sobre la conveniència d’invertir en un nou polígon o l’existència d’interessos econòmics per part d’alguns dels agents impulsors”. Per la Conca es planteja doncs d’articular-hi una resposta crítica i de posar la proposta al centre del debat polític i social durant els propers mesos.

Més enllà d’aquest cas concret, l’associació s’ha fixat com a objectiu fundacional el desenvolupament de projectes econòmics i de conservació per tal de donar valor afegit als espais agraris i naturals del territori. En aquest sentit, Per la Conca es planteja l’impuls d’acords de custòdia o la col·laboració amb professionals, empreses i institucions per tirar endavant iniciatives de dinamització dels productes agraris i forestals, com la creació d’un parc agrari o l’exploració de nous models de producció, comercialització i consum d’aliments.

Per la Conca està oberta a l’adhesió de totes les persones que hi estiguin interessades i compta ja amb el suport de diverses organitzacions com l’Associació de Petits Viticultors de la Conca d’Òdena, el col·lectiu Eixarcolant o la Xarxa de Custòdia del Territori.