Neix el Fons Gràfic d’Igualada: el disseny fet a la ciutat
N

20 de desembre de 2017

Durant la jornada d’IDEA es va presentar i oficialitzar el projecte Fons Gràfic “El disseny fet a Igualada” una iniciativa impulsada per Disseny=Igualada de recuperació i posada en valor del patrimoni gràfic de la ciutat i comarca. L’associació va demanar a l’historiador, crític i
comentarista d’art i disseny Daniel Giralt-Miracle la direcció d’honor del projecte.

L’acte fou presidit pel president de l’associació Xavier Vives, l’il·lustríssim senyor Xavier Boquete, president del Consell Comarcal de l’Anoia, el senyor Lluís Cerarols director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat, Pere Camps, en representació de l’Alcalde Marc Castells i el director d’honor Daniel Giralt-Miracle. El president de l’associació, Xavier Vives, va defensar la necessitat de recuperar aquest material i preservar-lo com una part del patrimoni cultural però també que es busqués la manera de donarli nova vida en un espai expositiu on les escoles d’art poguessin aprendre història, estils i tècniques. Giralt-Miracle en la seva intervenció d’acceptació de la direcció d’honor va fer un recorregut per la història del grafisme publicitari i va mostrar com les diferents tecnologies d’impressió han influït en el disseny. Pere Camps, al seu torn, va agrair la iniciativa i va donar tot el suport de l’administració perquè es pogués portar a cap.

El director d’honor, Daniel Giralt-Miracle.

Va cloure l’acte la firma de compromís per part de l’Ajuntament, de l’associació Disseny=Igualada i del Consell Comarcal, de preservar, el material que es pugui anar recuperant, en els espais de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia.

El projecte: Fons Gràfic

Des de la segona meitat del segle XX Igualada ha desenvolupat una intensa activitat empresarial, especialment en el sector tèxtil, que va propiciar el creixement d’activitats vinculades a la comercialització del producte i el màrqueting, entre elles el disseny en els seus diferents vessants: disseny tèxtil (estampats, jacquards…), disseny d’indumentària (gènere de punt, confecció…), disseny gràfic (embalatge, publicitat…).

Impressors, editors i dissenyadors han destacat professionalment no solament a nivell local sinó que també molts dels seus treballs han tingut projecció internacional, ja sigui per l’activitat exportadora de les empreses igualadines, ja per les comandes gràfiques d’empreses multinacionals (Nestlè, Braun…).

Disseny = Igualada vol recuperar el treball de tots aquells dissenyadors, grafistes i dibuixants que, durant molts anys, han aportat els seus dissenys que han prestigiat la indústria local i ara els cal figurar com actors d’una part del patrimoni cultural de la ciutat.
El projecte es vol dirigir a dissenyadors gràfics, en actiu o no, a empreses que basen els seus productes en el disseny, a particulars dipositaris de documents gràfics o publicitaris, a
col·leccionistes i amants de la ciutat que tinguin material dissenyat a Igualada o per igualadins i els anima a fer-ne donació per crear un Fons Gràfic del Disseny Fet a Igualada.

El material recollit serà dipositat a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia amb la voluntat de crear un espai didàctic i consultiu perquè serveixi no solament als historiadors, sinó també a les noves generacions d’estudiants de disseny i art, i s’aproximin als qui han estat mestres i puguin conèixer de primera mà els millors sabers de les arts gràfiques.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta