Neix Espai Empremtes a Calaf, un lloc per fer el dol d’una pèrdua gestacional

62

Avui dissabte es presenta el projecte “Espai Empremtes” que dedicarà una zona del cementiri de Calaf a totes aquelles famílies que han perdut un nadó durant la gestació. Es tracta d’un projecte pioner a Catalunya, impulsat per dues calafines, i que vol ser un espai per anar a fer el dol, reflexionar o deixar-hi flors. El projecte compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Calaf i l’Associació Bitxets 14.

“Espai Empremtes” té l’objectiu de facilitar l’elaboració del dol i donar visibilitat a aquestes pèrdues humanes. Està obert a tothom qui ho necessiti i vol ser un espai on s’hi pugui fer un ritual pel dol, a la vegada que serà un espai de simbolisme per aquests nens i nenes.

L’acte inaugural del projecte serà la xerrada “La importància del ritual en el dol gestacional”, a càrrec de Cristina Silvente, psicòloga especialitzada en dol i terapeuta EMDR, una innovadora tècnica per tractar un gran nombre de patologies relacionades amb el dol o l’estrès post traumàtic. La ponència serà a la Sala Felip a partir de les 11 del matí. També hi estaran exposades unes fotografies de Norma Grau, que formen part del projecte “StillBirth”.

Al cementiri de Calaf, un cop finalitzada la conferència, s’inaugurarà l’espai dedicat a aquests nadons, que es convertirà en un lloc de suport i confort per les pèrdues gestacionals. L’espai es simbolitzarà amb una olivera i una placa, on es podrà llegir “en record als nens i nenes que, sense arribar a néixer, han deixat la seva empremta, i en suport als que conviuen amb la seva absència”.