Neix el cicle Kalopsia, música i paraula per cuidar la nostra gent: concerts, xerrades i debats contra la repressió

55

El dissabte 24 de març arrenca a Igualada el cicle Kalopsia, música i paraula per cuidar la nostra gent. Kalopsia neix de la inquietud de voler abordar el moment polític que estem vivint, però sobretot de fer costat a qui el pateix de forma directa. De fer-ho junts i juntes amb una consigna clara: si algú pateix repressió per treballar per una causa col·lectiva, la resposta no pot ser un altra que no sigui col·lectiva.

Kalopsia té com a objectiu construir un discurs antirepressiu que parli des de la comunitat, que sigui inclusiu, que aposti per transformar les coses, que posi la cultura al centre com una eina que transforma, que suma i que fa xarxa, i que en definitiva cuidi a la gent que pateix la repressió per voler canviar les coses.

El projecte irromp a la ciutat per contribuir a les caixes de resistència dels casos de repressió que afecten a persones del nostre entorn. Concretament el cas de les 51 persones anoienques citades als jutjats per la seva participació a la vaga del darrer 8 de novembre – una convocatòria de protesta en solidaritat amb els presos polítics i per la materialització de la república. I per altra banda el cas de “Som 27 i més”, on 27 persones han sigut imputades per una tancada al rectorat de la UAB l’abril del 2013 i amb peticions fiscals de 11 a 14 anys de presó i milers d’euros de multes. Un cas que a més afecta un jove anoienc vinculat al moviment juvenil i cultural d’Igualada.

La programació de Kalopsia

El cicle, que tindrà lloc del març al juny en diversos espais de la ciutat, s’inaugurarà el dissabte 24 de març amb la presentació de Kalopsia i seguidament el concert d’Ovidi 4: Cuidem-nos al Teatre de l’Aurora. Un espectacle amb textos de Pere Quart, Angela Davis, Joseba Sarrionaindia, Marina Garcés, Santiago Alba Rico, Roger Pelàez, Maria Mercè Marçal, Josep Palau i Fabre, Valero Sanmartí, Rafeef Ziadah, Marc Granell, David Caño, Montserrat Roig, David Sarsanedas, Enric Casasses i G. K. Chesterton de la mà d’un grup musical format per David Fernàndez, Mireia Vives, Borja Penalba i David Caño.

El segon acte tindrà lloc el dissabte 7 d’abril a Les Cotxeres i comptarà amb la xerrada ‘Família i repressió’ amb familiars de persones que estan patint represàlies com Txell Bonet, companya de Jordi Cuixart i posteriorment, el concert del cantautor Cesk Freixas.

El dissabte 12 de maig el cicle proposa la xerrada “Cultura, comunitat i transformació” a càrrec de l’escriptora Bel Olid. Posteriorment tindrà lloc el concert del cantautor valencià Xavi Sarrià, que enmig de la gira de presentació del seu darrer disc, farà parada al Casal Popular d’Igualada “El Foment” per oferir un tastet del disc “Amb l’esperança entre les dents” en format vermut.

El proper acte tindrà lloc el dijous 14 de juny amb la xerrada “L’1O darrera la càmera”, amb la presència del fotoperiodista Jordi Borràs i a continuació el concert del duet manresà Jo Jet i Maria Ribot. L’acte tindrà lloc a l’adoberia Adoberia Bella.

Finalment tancaran el cicle dos actes al Pati de l’Ateneu Igualadí el dissabte 30 de juny. La xerrada “Informe del Minotaure” amb la presència de Mireia Boya Mireia Vehí i l’espectacle poeticomusical “La mirada violeta” amb la cantautora Meritxell Gené i la poeta i escriptora Aina Torres, que retraten dues escriptores fonamentals de la literatura catalana: Maria-Mercè Marçal i Montserrat Roig. Per què van escriure? Com les va condicionar el fet de ser dones? Un diàleg amb cançons, textos i poemes. Un homenatge a les dones de mirada violeta.

Tots els concerts, a excepció d’Ovidi 4: Cuidem-nos, funcionaran amb taquilla inversa: no es cobrarà res per entrar al concert i a la sortida tothom podrà dipositar l’import que vulgui. Pel que fa al concert d’Ovidi 4: Cuidem-nos, l’entrada tindrà un preu de 15€ i es podran comprar a partir d’aquest cap de setmana al Casal Popular d’Igualada “El Foment” i a Les Cotxeres. Els diners recaptats a cada concert aniran destinats a les caixes de resistència del CDR Igualada-Conca d’Òdena i “Som 27 i més” per parts iguals i també es destinarà una part a cobrir les despeses de desplaçament dels grups que actuaran al cicle.