El Museu de la Pell acull més de 150 professionals de la comunicació en la 10a Convenció de la Premsa Comarcal i Local
E

22 de maig de 2017
Cent-cinquanta professionals de la comunicació (editors, periodistes, gabinets de comunicació i administracions públiques) s’han trobat dissabte passat al Museu de la Pell d’Igualada per assistir a la 35a Assemblea Ordinària de l’ACPC i el 10è Convenció de la Premsa Comarcal i Local, organitzada per La Veu de l’Anoia, en ocasió del seu 35è aniversari.

En el parlament d’obertura, Francesc Fàbregas, president de l’ACPC, ha demanat als assistents “estar orgullosos de pertànyer a la premsa comarcal, la qual ha estat i és, vital per construir el relat del territori, fomentar la utilització del català i generar un miler de llocs de treball de professionals qualificats arreu de Catalunya, a banda de poder presumir de ser de les poques premses que podrien seguir subsistint sense l’ajuda de les subvencions”. En representació del consistori igualadí, ha donat la benvinguda la primera tinent d’alcalde Àngels Chacón, que ha volgut posar el valor el treball “dels periodistes de proximitat per filtrar i atorgar rigor a les noticies davant del bombardeig de les xarxes socials”.
Assemblea
La jornada ha començat amb la 35a Assemblea Ordinària de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal i Local en la qual s’ha fet balanç del darrer exercici de l’entitat, s’ha ratificat l’actual junta directiva i s’ha exposat el pla director que des de l’Associació s’ha traçat en el propers any per millorar aspectes com la digitalització dels mitjans associats o les estratègies conjuntes per la captació de publicitat. Per últim, s’ha escollit la ubicació de la seu per a la propera edició de la Convenció de la Premsa Comarcal, que serà Riudoms a proposta de la publicació local L’Om.
Convenció
La 10a Convenció de la Premsa Comarcal i Local, ha estat presentada pel periodista Francesc Florensa (coordinador de SomGarrigues), i ha girat, a través de dues taules rodones i una classe magistral, al voltant de les relacions entre la universitat i la premsa comarcal; així com en el seu nexe comú, els joves recent llicenciats i la seva incorporació al mercat laboral.
La primera taula de debat duia per títol Universitat i Premsa Comarcal, ha estat moderada per Joan Cal (director executiu del grup Segre) i han participat diversos representats de les universitats catalanes. Carles Singla (degà de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra), ha explicat que “els estudiants que fan practiques a la premsa comarcal i no als gran mitjans de Barcelona, tornen a la facultat amb una vivència de la professió més intensa, ja que allà se’ls permet crear continguts des del primer moment i participar de molts del processos; cosa que als grans mitjans és pràcticament impossible per a ells”.   Bernat López (director del Departament d’Estudis de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili) ha assenyalat que “si els estudiants que són de comarques ja tenen en el seu imaginari la possibilitat de treballar a la premsa comarcal, mentre que per als que són de l’àrea metropolitana no, i això és així, pel simple fet que desconeixen aquesta possibilitat”. Miquel Pueyo (director del Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida), fent referència a les empreses editores comarcals, ha explicat que per a ells “seria impossible desplegar els seus cursos sense la col·laboració dels mitjans locals” i ha demanat a aquests “que es presentin sense por a les facultats per explicar quines són les ofertes que fan als estudiants”. En aquest sentit, Xavier Ginesta (vicedegà de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya) ha dit que les universitats “són, sobretot, dinamitzadores del territori, per lo qual, han d’estar en contacte continu amb les empreses de comunicació locals, per tal que els continguts que ensenyen s’adeqüin al que aquests mitjans locals necessiten de veritat”.
Enric Marín oferint la seva conferència.
L’altra taula rodona del dia era Joves periodistes i la Premsa Comarcal  en la qual una representació de la nova generació de periodistes del món local han explicat els reptes i avantatges de la professió. Lourdes Cardona (Nova Tàrrega) ha explicat “el millor de treballar amb l’àmbit local és el fet de saber que el públic per al qual fas noticies et segueix amb assiduïtat i que es fan seus cada contingut que crees”. Mentre que Miquel Andreu (SomGarrigues) ha assenyalat  que el repte de la proximitat “és precisament que notes molt més la pressió que treballant en un mitjà generalista. Ja que si un dia fas una editorial crítica amb un polític o empresa local, molt fàcilment et trobaràs amb aquesta persona un dia pel carrer; i cal saber bregar amb això”. Maria Figueras (El Vallenc) ha explicat que després d’haver fet pràctiques en diverses empreses grans va trobar que “a la premsa comarcal tenia moltes més responsabilitats i competències que en altres llocs” i ho ha rubricat dient que “aquí, he aprés més en dos mesos que en els anteriors tres anys”. Mentre Núria Llop (La Comarca d’Olot) parlant del seu pas per la universitat i l’ha definit com “cabdal per a qualsevol que vulgui dedicar-se a la professió per poder arribar a la teva primera feina amb una sòlida base des de la que començar a treballar.” El moderador del debat ha estat Òscar Cabana, director de La Comarca d’Olot.
La síntesi d’aquestes dues taules l’ha fet Enric Marín, professor del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la Universitat Autònoma de Barcelona amb la ponència Crisi del periodisme, comunicació de proximitat i formació universitària, que ha pronosticat un bon futur per al periodisme ja que, segon ell, “en un món globalitzat on regna el desordre de la informació, el que més valor té és la informació contrastada que pot aportar un periodista”.  I ha pronosticat que el futur del periodisme serà una “combinació entre lo artesanal i lo digital”, i que les quatre claus en les que s’haurà de basar la professió als anys propers són “investigació, proximitat, gestió de dades i especialització”.
També s’ha donat lectura al veredicte del 9è Premi de Recerca Universitària Premsa Comarcal, promogut per l’ACPC i patrocinat per CaixaBank; que ha recaigut en el treball “L’ús de les xarxes socials als diaris de l’ACPC: fórmules per aconseguir impacte i ingressos”, encapçalat pel doctor Joan Francesc Fondevila Gascón de la Universitat de Girona (UdG-Escola Universitària Mediterrani). Fondevila ha rebut el guardó explicant que “el treball avaluarà els continguts dels diaris en mitjans socials, per classificar-los i així proposar fórmules d’obtenció d’ingressos”. Fondevila ha quedat emplaçat a la Convenció de l’any vinent per presentar els resultats del seu estudi.
A la tarda s’ha dut a terme un dinar i tot seguit s’ha fet el lliurament de la  6a edició dels Premis Premsa Comarcal, que patrocinats per Endesa, guardonen les millors portades de l’any. En la categoria de diaris, bisetmanaris i setmanaris, el primer premi ha estat per L’Ebre i la portada del 17/06/2016 “Trens indignes”. En la categoria de quinzenals i mensuals, el primer premi la rebut La Portada per la portada de juliol de 2016 “Gemma Poca, voluntària a Idomeni: la veu que va commoure el país”. En la categoria de bimestrals i trimestrals, el primer premi ha anat a parar a 777 Comunica i la portada de la tardor de 2015 “L’Oli ja bull!”.
D’altra banda, també s’han commemorat totes les publicacions associades que enguany celebren el seu aniversari. Així, s’ha reconegut a El Pregoner d’Urgell i Recvll (95 anys); La Tosca (70 anys); El Llaç (60 anys); Església d’Urgell (45 anys); Avenç del Palau d’Anglesola, Carrilet, El Martinet, Hora Nova i L’Espiga (40 anys); El 3 de vuit, L’Erol, La Palanca i La Vall (35 anys); El 8-5-5, El Pou de la Gallina i L’Artesenc (30 anys); i La Vila i Revista de Palafruguell (25 anys).
El Premi al Reconeixement pel Suport a la Premsa Comarcal l’ha rebut la Xarxa Vives d’Universitats, una institució sense ànim de lucre que coordina l’acció conjunta de 22 universitats de 4 estats europeus amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament econòmic i social de la regió transfronterera de l’Europa Mediterrània. Ha rebut el premi el seu vicepresident I, Francesc Xavier Grau, que ha recordat que “tant la premsa com la universitat tenen un deure comú; estar al servei de la societat”.
Per últim, també es va guardonar a dos il·lustres col·laboradors de La Veu de l’Anoia per la seva trajectòria dins el setmanari d’Igualada, aquests són Josep Elías i Ramon Robert. Els dos van formar part de l’equip que va iniciar el setmanari i avui dia encara segueixen col·laborant, tot i que de forma menor. Van rebre el guardó per part de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i la directora general de Publicacions Anoia, Pia Prat.
Josep Elías, al mig, i Ramon Robert, a la dreta.
Durant els parlaments de clausura, Francesc Fàbregas, president de l’ACPC, ha recalcat que aquesta darrera convenció “ha estat la trobada de il·lusió. Il·lusió perquè la universitat aposta per la premsa comarcal, perquè els joves veuen possibilitats professionals als nostres mitjans, i perquè experts com el professor Marín diu que el futur es nostre”. Ha tancat la convenció Marc Castells, alcalde d’Igualada, que ha acomiadat els assistents dient “la vostra tasca és essencial per reforçar allò que anomenem el rere país”.
Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta