Mor a Mèxic el fundador de Bimbo, Lorenzo Servitje, fill d’anoiencs
M

12 de febrer de 2017

Aquesta setmana moria a Mèxic Lorenzo Servitje, un dels fundadors de la multinacional Bimbo. Tenia 98 anys d’edat. Servitje era fill de dos anoiencs que van emigrar a Mèxic, la montbuienca Josefina Sendra Grimau i l’igualadí Joan Servitje, que van tenir al seu fill Llorenç el novembre de 1918, i que van crear un negoci de fleca de pa.

Després de la Segona Guerra Mundial, un germà de la Josefina, Jaume, i la igualadina Anita Mata, també van emigrar a Mèxic, on ja hi eren els altres sis germans Sendra. Allí feien un pa especial per a un client a qui li queien les dents i no podia mastegar. Aquest producte va resultar un èxit, i, juntament amb José T. Mata, Jaume Sendra i Jaume Jorba, tots ells catalans, Lorenzo Servitje va fundar Bimbo el 1945. Naixia així el que es convertiria en una de les grans empreses mundials de l’alimentació. Diuen que Bimbo -les netes de Jaume Sendra ho van explicar en un programa de TV Montbui fa uns anys- va sorgir de la combinació del “Bambi” de Disney i del joc del bingo, molt popular aquella època a Mèxic. L’osset que era la imatge de la marca el va fer la igualadina Anita Mata.

Aquesta àmplia família, amb orígens a la Conca d’Òdena, no ha perdut mai el contacte amb la seva terra. Durant la postguerra, els Sendra van finançar els vitralls de l’església de Santa Margarida a Montbui, que havien estat destruïts. Per això tenen la imatge de les verges de Montserrat i de Guadalupe, patrona de Mèxic. Fins no fa gaire, descendents de la família venien a Igualada per veure la festa de Reis. L’any 2010 van venir familiars d’aquesta extensa saga expressament des de Dallas, als Estats Units.

La vinculació de Bimbo amb l’Anoia té encara més episodis. Jaume Sendra va fundar el 1964 Bimbo Espanya, empresa que esdevenia independent però conservant els productes i el logotip. També hi va intervenir Jaume Jorba, que era natural de Terrassa i havia tornat a Catalunya. L’home que van trobar per tirar endavant l’empresa era un jove Josep Mussons i Mata, un igualadí per tots conegut, que després va ser també vicepresident del FC Barcelona.

Robert Servitje, Jaume Jorba, Lorenzo Servitje, Jaume Sendra i José Mata, fundadors de Bimbo el 1945.

Quinze anys més tard Bimbo Espanya es va vendre a Campbell, i després, a la multinacional Sara Lee, fins que el 2011 va tornar a l’empresa mare, Bimbo Mèxico.

Lorenzo Servitje va ser el cap de Bimbo fins 1994, i també de diverses agrupacions empresarials mexicanes: la Cambra Nacional de Comerç de la Ciutat de Mèxic, el Consell Coordinador Empresarial, el Consell Nacional de la Publicitat, la Comissió d’Estudis Socials del Consell Coordinador Empresarial, i formava part del consell d’administració de diversos bancs i institucions: el Banc Nacional de Mèxic, el Grup Industrial Trèvol, el Banc de l’Atlàntic i la International Finance Corporation, amb seu a Washington. Casat amb Carmen Montull -morta en 2002 i també filla de catalans-, amb qui va tenir vuit fills, 24 néts i 48 besnéts, la mort del president d’honor del grup Bimbo deixa l’imperi en mans del seu fill menor, Daniel Servitje. Els seus hereus reben una fortuna de 4.200 milions de dòlars (3.900 milions d’euros).

Avui, Bimbo té un centenar de marques, elabora més de 10.000 productes i té 170 plantes en 22 països repartits per tres continents (Amèrica, Àsia i Europa), fet que el converteix en la segona panificadora més gran del món.

La seva relació amb Igualada i l’Anoia va fer que des de la delegació d’Unesco a la ciutat s’intentés mantenir el vincle amb la creació d’una fundació, amb l’objectiu de fer un museu familiar i de la marca a Igualada. Es van produir diverses comunicacions amb el president d’Unesco Igualada, Miquel Segura, però lamentablement no van prosperar.

Jordi Puiggròs

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta