Montmaneu celebra diumenge la Festa de la Caldera

0

caldera-montmaneu02.jpg Per Carnestoltes un dels costums més arrelats són els grans àpats col·lectius, oferts en alguns llocs als pobres, i en d’altres que pren part tota la població, que és possiblement el seu origen correcte. Tothom participa en l’obtenció dels ingredients, que passen a ser comuns i tothom hi té dret. Aquest tipus d’àpats tenen el seu origen en cerimònies sagramentals col·lectives anteriors a la cultura romana, sentit que encara mantenim en els grans banquets que efectuem en grans moments de la nostra vida. El repartiment de la caldera, una mena d’escudella, és una tradició que es conserva a la població de Montmaneu. Tradicionalment es realitzava el dimarts de Carnaval, malgrat en l’actualitat té lloc el diumenge de Carnestoltes. Prèviament a la distribució del menjar entre els veïns i visitants el capellà beneeix les calderes d’escudella. És també tradicional concursar en un típic joc de bitlles mentre les calderes amb la botifarra, trossos de cansalada, arròs, fideus i d’altres condiments s’acaben de coure. La festa de la Caldera s’organitza des de temps immemorials, malgrat sembla estar documentada des del segle XIV. La fira s’organitza des de l’any 2000. En el decurs dels tres quatre anys primers es va denominar fira dels bandolers; durant els següents quatres anys posteriors, fira dels hostals i dels viatgers i, a partir de l’any 2008, el Carnaval a la Catalunya Rural, on es mostren tradicions vives pròpies de festes de Carnaval de la península que disposen d’un caràcter i autenticitat excepcionals. Per aquests motius la tradicional festa es va complementar amb la fira dels hostals i dels viatgers, una fira amb un caràcter singular. Després la festa es va centrar en tres àmbits fonamentals, el gastronòmic, protagonitzat per les pròpies calderes, el tradicional, convertint-se en un aparador d’activitats pròpies del Carnaval rural i la quitxalla, amb una programació festiva destinada a la mainada, màxims protagonistes de les festes de Carnaval en l’actualitat. A partir de l’any 2008 la Festa de la Caldera s’ha complementat amb el subtítol del Carnaval a la Catalunya Rural que contempla l’aspecte gastronòmic centrat en l’elaboració de la caldera, la quitxalla com a protagonistes del carnaval actual amb actuacions destinades a aquest sector de la població i, la tradició tot recordant les antigues cerimònies de caràcter agrari que són l’origen del costum del carnaval; així cada edició rebrà la visita d’una tradició, d’una mostra folklòrica o una activitat pròpia del carnaval rural a la península ibèrica. Nomenament de la viatgera de l’any. En les diverses edicions de la fira dels hostals i dels viatgers han rebut aquest guardó la periodista Mònica Terribas, l’escriptora Roser Capdevila, la cantant Núria Feliu, el meteoròleg Toni Nadal i l’actriu i model Teresa Gimpera. En les edicions que va portar el nom de fira dels bandolers, es va entregar el guardó a la Bandolera de l’any, que va recaure a la periodista Montse Jené, la periodista Mònica Huguet, l’actriu Sílvia Sabaté i l’actriu i cantant Lloll Bertran. La primera edició de l’any 2008 que consta com a Carnaval a la Catalunya interior es va iniciar el nomenament del Calderer Major en substitució del Viatger de l’Any, distinció que va recaure amb el reconegut actor Pep Cruz. L’any 2009 va recaure a Bernat Seuba Romeu (13 anys): campió del Món de Biketrial 2005 i 2007, campió d’Espanya de Trial 2006, campió de Catalunya de Trial 2006 i 2008 i subcampió d’Espanya de Trial 2008. I Marc Seuba Romeu (10 anys): subcampió d’Espanya de Biketrial 2007 i tercer del campionat d’Espanya i subcampió de Catalunya de Trial 2008. L’any 2010 va ser per a la dissenyadora Sita Murt. Els darrer dos anys els viatgers de l’any han estat el cuiner Santi Santamaria i la dibuixant Pilarín Bayés Enguany 2013 serà el Viatger de l’any en Jordi Martínez, actor de teatre, cinema i televisió conegut com el “Paco” de Ventdelplà o el “Kubala” de “Kubala, Moreno i Manchón”.