Montbui posa punt i final a la Llei de Barris amb l’últim lliurament d’ajuts per rehabilitar habitatges

35

Aquest dijous 22 de desembre s’han lliurat els darrers ajuts a la rehabilitació d’habitatges als veïns del barri de Sant Maure, ajuts inclosos en el Programa de Rehabilitació Integral del Barri de Sant Maure de Santa Margarida de Montbui.

Al llarg del desenvolupament d’aquest important projecte, s’han dut a terme un total de 9 convocatòries d’ajuts als veïns, per subvencionar les obres realitzades en diferents àmbits d’actuació: col·locació d’ascensors, reparació de façanes, substitució de cobertes d’uralita, millores en la instal·lació d’aigua o reagrupament d’antenes i parabòliques als terrats dels edificis.

En aquesta darrera convocatòria s’han subvencionat un total de sis projectes de rehabilitació. El programa de Barris del municipi finalitza el proper 31 de desembre i, per aquesta raó, l’Ajuntament ha retardat al màxim la concessió dels ajuts i el tancament de la convocatòria, per tal de donar l’oportunitat als veïns d’acollir-se a aquestes subvencions.

L’import total concedit als veïns ha estat de vora 300.000,00 € a les diferents convocatòries. La major part dels ajuts han estat destinats a obres de rehabilitació de façanes. Una altra partida important ha estat l’ajut per a la col·locació d’ascensors, que ha suposat una dotació de 90.000,00 €. La resta dels ajuts també han implicat importants millores als habitatges del Barri.

L’aportació del programa de barris a aquestes obres ha implicat una col·laboració del 40% del cost total que han suportat els veïns, i que implica, en el seu conjunt, una inversió de prop de 700.000,00 € en obres de rehabilitació al parc d’habitatges del Barri de Sant Maure, obres que han contribuït a la millora de la qualitat de vida de més de 250 famílies del municipi.

L’alcalde Teo Romero ha presidit el lliurament d’aquests ajuts. El batlle montbuienc ha recordat que “és el final del projecte, amb quasi 300.000 euros lliurats directament als veïns, i més de 250 famílies beneficiades. Estem molt satisfets d’haver pogut fer aquests ajuts directes als veïns. Estem molt satisfets de la Llei de Barris, que ara arriba a la seva fi. Gràcies a aquest projecte promogut pel govern tripartit en el seu moment hem pogut tirar endavant Mont-Àgora, el Passeig Catalunya, hem pogut adquirir nous espais, hem pogut ajudar a les famílies i comunitats de veïns…”. Romero va recordar que “recentment hem adquirit l’antiga nau de Calçats Ferrer ubicada a tocar del Passeig Catalunya, que destinarem a espai de formació. Gràcies a la Llei de Barris s’han invertit 12 milions d’euros, la meitat finançada per aquest projecte, i l’altre meitat l’hem hagut de buscar nosaltres en altres administracions i, en mínima part, amb aportacions municipals”. Romero va assenyalar que “la Generalitat de Catalunya, recentment, per fi ens ha pagat 1’4 milions d’euros del total del deute pendent que tenia l’administració catalana vers l’Ajuntament”.

La Generalitat ha pagat 1’4 milions del deute pendent

Romero va admetre contactes amb el mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, gestions que han fructificat parcialment i que han permès una important injecció econòmica. Aquesta aportació pendent de la Generalitat i que s’ha fet efectiva parcialment, ha permès baixar el deute de l’Ajuntament, i fer front als crèdits pont que havia demanat el consistori per poder fer front a la despesa realitzada en les diferents actuacions d’aquest projecte. Com explica l’alcalde “el deute de l’Ajuntament, que era de més de 4 milions d’euros, i que procedia de la manca de pagament de la Generalitat, ha baixat 25 punts gràcies a aquests diners rebuts. Demanem que la Generalitat pagui tan aviat com sigui possible el deute pendent”. El deute pendent, així doncs, es troba ja per sota dels tres milions d’euros.