Montbui aprova els pressupostos del 2017, els més socials i consensuats dels últims anys

46

El passat divendres 30 de desembre es va aprovar, en sessió plenària extraordinària, el pressupost de l’Ajuntament de Montbui per a l’any 2017. El pressupost de la corporació municipal ascendeix a 7’3 milions d’euros (un 2’9 per cent més que el de 2016). Es va aprovar amb els vots a favor dels vuit representants de l’equip de govern del PSC, també el vot a favor de Junts per Montbui-ERC, l’abstenció dels regidors de Veïns amb Veu i el vot contrari d’ICV/EUiA-EPM. Es tracta del pressupost més consensuat dels darrers anys, que va ser debatut en ple durant més de 65 minuts.

La regidora d’Administració, Economia i Participació Elisabet Tamargo va fer la introducció general, explicant les directrius bàsiques del pressupost. Tamargo va explicar que “és un pressupost que posa èmfasi en els temes de caire social. Destinem 200.000 euros a la partida de plans d’ocupació i també incrementem en un 15 per cent les partides de manteniment. Creix també la despesa a les àrees d’educació, cultura, igualtat de gènere i joventut”. La regidora va detallar també les principals inversions, que seran “l’estudi per dur a terme un camí peatonal que comuniqui el Nucli Antic i el Nucli Urbà, el condicionament dels darrerers de la Carretera de Valls, el condicionament i habilitació com a centre de formació de l’antic magatzem de Calçats Ferrer, l’arranjament de la Plaça del Pi i la redacció del projecte per a l’arranjament de la llera del riu Anoia al seu pas per Montbui. El pressupost també contempla la consignació econòmica per a cobrir una plaça de policia local”. La regidora responsable del departament econòmic municipal va afegir que “el pressupost compleix els criteris d’estabilitat pressupostària, la regla de despesa i el nivell d’endeutament. Amb el recent pagament que ens ha fet la Generalitat de Catalunya d’una part del deute que té pendent amb l’Ajuntament de Montbui, hem baixat aquest nivell d’endeutament en 22 punts”.

L’alcalde socialista montbuienc Teo Romero va valorar que “el pressupost és l’eina fonamental per tirar endavant les polítiques públiques de proximitat i la millora de la qualitat de vida dels ciutadans”. El batlle va avançar “bones notícies que encara no es poden anunciar pel que fa a la instal·lació d’empreses en el polígon industrial” i va apuntar que “és el pressupost més social que hem fet. Continuem apostant per donar el màxim suport a les famílies, per recolzar a les persones que més ho necessiten”. Romero va recordar que l’Ajuntament, dintre de les limitades possibilitats que té, “aposta per donar els millors serveis als nostres ciutadans perquè puguin tenir una millor qualitat de vida. Donem intangibles en forma de cultura, educació, formació, temps… Sempre treballarem en tot allò on poguem millorar el dia a dia dels nostres ciutadans”.

Què en diu la oposició?

El regidor de Junts Per Montbui (ERC) va assegurar que “no és al cent per cent el nostre pressupost, però en línies generals és adequat. Hem tingut converses i hem arribat a acords amb l’equip de govern, la qual cosa ens fa votar a favor”. Entre els temes acordats sobresurt la creació d’un espai de caravanning al municipi, la potenciació de la Fira del Comerç i treballar per canviar la denominació del municipi (“Montbui” en comptes de “Santa Margarida de Montbui” a través de la participació ciutadana.

La regidora d’Iniciativa Per Catalunya-Verds/EUiA/EPM Coral Vázquez va assenyalar que “votem en contra, perquè és el seu pressupost”. La regidora ecosocialista va lamentar que, per a nosaltres “aquest pressupost és insuficient a nviell social” . El portaveu de Veïns amb Veu Jesus Miguel Juárez va explicar l’abstenció del seu grup argumentant que “no és el pressupost que faríem nosaltres, però és un vot de confiança, emmarcat en un nou marc de política constructivista”

En un to molt constructiu que va presidir tot el ple l’alcalde Teo Romero va recordar que “els veïns i veïnes de Montbui volen polítiques progressistes, i per això portem molt mandats només amb partits d’esquerres al consistori. Tots els representants municipals tenim visions similars de progrés i d’igualtat d’oportunitats. En els temes bàsics ens podem entendre. Oferim i demanem diàleg real i ferm”.