La millor alimentació després de les festes

25
Ivet Pons - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat
Ivet Pons.

Durant el Nadal hem comès certs excessos amb la nostra alimentació, a causa de les diverses trobades amb familiars i amics en què el menjar és el motiu de la reunió, menjar que no és la que habitualment consumim i que ens fa engreixar diversos quilos en molt poc temps.

Si volem desfer-nos d’aquests quilos de més sense grans esforços, recuperant la nostra forma física habitual, tan sols haurem de seguir una sèrie de pautes i consells que els nutricionistes recomanen.

Per on comencem?

1-Intentarem menjar menys quantitat d’aliment sense deixar de menjar bé i cuidant molt el que la nostra dieta inclogui tots els grups d’aliments.

2-Prioritzarem les verdures: intentant incloure-les en tots els plats principals en el menjar i en el sopar. Són aliments baixos en calories i en la seva composició predomina la fibra amb el que ens ajuden a saciar abans. No oblidem incloure-les cuinades, si pot ser poc temps o al vapor, però també crues en amanides.

3-Disminuirem la quantitat de carn que consumim a la setmana, compensant-ho amb el peix (blanc i blau) i els llegums combinades amb el cereal, per aconseguir proteïnes d’alt valor nutricional evitant els greixos saturats de les carns vermelles.

4-Entre hores procurarem prioritzar la fruita davant altres tipus de snacks elaborats. Si evitem menjar fruita després dels àpats i la deixem per picar a mig matí i a mitja tarda, ens ajudarà a menjar menys aliments calòrics i a baixar de pes de manera saludable.

5-Hem de moderar el consum de cereals i procurar que siguin sempre integrals. Com a postres en alguns menjars podem prendre iogurts desnatats o fruita seca (amb moderació) per calmar la necessitat de prendre dolços o aliments que amb els que ens excederemos en calories.

6-Beurem aigua durant el dia juntament amb infusions per mantenir-nos hidratats i afavorir el trànsit intestinal, factor clau per poder aprimar.

Què hem d’evitar?

De vegades amb l’objectiu d’aprimar més ràpid caiem en errors comuns com el dejunar, saltar-nos menjars, reduir radicalment el consum d’un grup d’aliments, etc … conductes que ens perjudiquen en gran mesura provocant:

Alteracions del metabolisme

Major sensació de gana

Desequilibris nutricionals, que poden posar en risc la nostra salut

Yvette Pons