El més perjudicial de les dietes miracle

24

Són moltes les persones que pateixen d’obesitat o consideren que el seu pes és excessiu per a la seva alçada i que volen solucions ràpides pel seu problema ara que s’acosta el bon temps.

Ivet Pons - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat
Ivet Pons.

Si aquest sobrepès és a causa de la mala alimentació i intentem baixar de pes en molt poc temps ens arrisquem a patir dèficits nutricionals i múltiples complicacions en escollir dietes anomenades “miracle”, les quals normalment estan mal elaborades i són molt poc recomanables. A més solen ser molt restrictives i produeixen l’”efecte rebot” pel qual es recupera de nou el pes perdut.

Anem a explicar com identificar aquest tipus de dietes perquè no cometis l’error de començar cap d’elles.

Les dietes “miracle” són:

Hipocalòriques: En nutrició tenim clar que aquestes dietes no cobreixen les necessitats calòriques recomanades per a la majoria de persones. No aporten els suficients nutrients i són pobres en vitamines i minerals. Seguir aquest tipus de dietes amb certa assiduïtat pot suposar un factor de risc davant malalties com la bulímia o l’anorèxia.

Dissociades: Aquestes dietes es caracteritzen per evitar combinacions d’aliments que segons els seus precursors són les que realment engreixen. En aquestes dietes “miracle” cada dia de la setmana es menja un sol grup d’aliments, cosa que no té cap argument nutricional. Però si sol produir “falsos” resultats ja que s’eliminen els aliments perjudicials i hipercalòrics i s’adquireixen uns hàbits que abans no es tenien.

Restrictives: són les dietes que eliminen per complet un grup d’aliments de forma radical. Un exemple és la dieta en què es rebutgen tots els aliments rics en hidrats de carboni, la qual cosa produeix en poc temps el desenvolupament de cossos cetònics a la sang i fins i tot la deshidratació de l’organisme.

Un únic aliment: Aquest tipus de dieta és sens dubte la més perjudicial entre les denominades “miracle”. Es restringeix la ingesta diària a un únic aliment durant un temps més o menys prolongat, de manera que les mancances són totalment lògiques i la monotonia evident.

Et donem un petit llistat dels noms d’algunes d’aquestes dietes perquè el tinguis en compte i t’informis molt bé abans de començar cap d’elles:

Si alguna vegada hem realitzat alguna d’aquestes dietes segurament hem comprovat que el pes que hem perdut, per exemple, en una setmana, l’hem recuperat amb molta facilitat un cop reprenem la nostra dieta habitual.

Si realment creus que tens un problema d’obesitat o t’agradaria perdre uns quants quilos el millor és acudir a un professional que t’orientarà i personalitzarà la teva alimentació segons les teves necessitats i objectius.

Yvette Pons