Més del 60% de les persones ateses a Càritas el 2016 eren menors de 45 anys
M

24 de maig de 2017

La sala d’actes de l’Espai Cívic Centre acollí el passat dijous 18 de maig la celebració de l’Assemblea anual de Càritas Arxiprestal Anoia-Segarra. La trobada s’obrí amb una pregària i la salutació de la directora de l’entitat Montserrat Roca que destacà que l’elaboració de la memòria anual és l’oportunitat “per preguntar-nos si estem donant resposta a les necessitats que les persones que truquen a Càritas demanen o requereixen”.

Montserrat Roca va destacar que l’anàlisi de la realitat planteja nous reptes a l’entitat. Per una banda fa aprofundir en projectes i cursos de formació adreçats a les persones que acollim, oferint una formació en llengua, adquisició de competències,… que permeti la incorporació a formació més especialitzada o a un lloc de treball. Per altra banda la necessitat de treballar conjuntament amb l’entorn més proper de les famílies que atenem ha portat a iniciar el projecte “Família i Escola. Apropem-nos”, projecte d’àmbit comunitari.

En la memòria d’activitats 2016, es contemplen els resultats dels diferents serveis i projectes desenvolupats per l’entitat. El servei d’atenció social ha acollit en el darrer any 251 famílies, un total de 767 persones. Aquestes persones són de perfil molt jove, el 62% està en la franja d’edat de 25 a 45 anys, i el 62% són famílies amb fills. Des del servei d’ajuda econòmica més enllà de les ajudes en espècie, com els aliments (el 46% del total de les ajudes lliurades), la roba, i ajudes en l’àmbit de l’habitatge (el 30%), l’objectiu principal és afavorir l’autonomia de les persones i famílies ateses i en situació de vulnerabilitat.

Un altre dels projectes assenyalats és el servei d’orientació laboral, servei que ha acompanyat a 95 persones, de les quals el 57% ha participat en algun projecte ocupacional o curs de l’entitat i un 21% ha trobat feina, ja sigui per iniciativa pròpia mentre estaven sent acompanyats des del servei, o mitjançant el servei d’intermediació de Càritas.

Per altra banda, la gestió de la roba que arriba com a donatiu a Càritas (85.700 quilos a 2016) permet garantir l’entrega social de roba a persones amb mancances socioeconòmiques, permetent lliurar un total de 190 targetes monetàries. També permet la contractació de 4 dones per treballar al taller de roba Itinera, on es fa el reciclatge i aprofitament de roba de 2a mà.

També es va destacar el treball en xarxa que Càritas desenvolupa amb d’altres institucions o entitats del territori, així com la col·laboració de les persones sòcies, donants i les Empreses amb Cor (un total de 30 empreses han col·laborat el 2016), fonamentals per poder desenvolupar l’acció social i els diferents programes i serveis.

Amb la presentació de les xifres de la memòria econòmica de 2016 i el pressupost per l’any 2017, amb una previsió d’increment del 15% respecte al del 2016, va finalitzar la primera part de l’Assemblea.

L’acte va continuar amb la xerrada de Pepe Rodado, delegat de la pastoral obrera del Bisbat de Barcelona, sobre la precarietat laboral i les seves conseqüències. Rodado va compartir amb els presents una interessant i molt complerta reflexió entorn a la situació de desigualtat a la qual ens ha portat l’atur, la retallada de drets laborals i de protecció social, i va reivindicar la necessitat de defensar i d’assegurar l’accés de totes les persones a un treball decent, element essencial per la realització de les persones i les seves famílies.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta