Més de 50 professionals participen en una nova campanya d’excavació a l’Abric Romaní

126

Amb l’arribada de l’agost, el jaciment Abric Romaní de Capellades, es transforma en un lloc d’estudi sobre el terreny per aprofundir en el coneixement de les comunitats neandertals. Enguany, aquesta setmana ja s’han iniciat els treballs de la 34 campanya d’excavació que es desenvoluparan fins al 28 d’agost. En aquesta ocasió l’objectiu és aprofundir en el coneixement d’un assentament neandertal de fa 60.000 anys.

excavacio-romani-veuanoia-capellades
Amb aquesta finalitat hi pren part un equip de 55 persones provinents de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat de Barcelona (UB), de Universitat Oberta de Catalunya (UOC), de la Universitat de Girona (UdG), de la Universidad Complutense de Madrid (UCM), de la Universidad Autónoma de Madrid (UAM), de la Universidad de Alcalá de Henares, del Museo de Ciencias Naturales, de la Universitat de Granada (UGR), de la Universidad del País Vasco (UPV), de la Università di Ferrara (Itàlia), de la Universitat de Toulouse (França), i de la Universitat de Brno (Txèquia).

 
El propòsit és excavar el sòl d’ocupació del nivell Q que fins ara ha aportat més de 10.000 restes arqueològiques entre las que es troben abundant indústria lítica i ossos de diferents animals. Aquesta intervenció, dirigida pel professor Eudald Carbonell (IPHES-URV), compta amb el finançament de la Generalitat de Catalunya (Projecte 2014-SGR-900), de l’Ajuntament de Capellades, del MINECO (Ref. HAR2013-48784-C3-1-P) i del propi IPHES. Forma part del projecte quadriennal de recerca d’aquest institut que porta per nom “Abric Romaní – Cinglera de Capelló” (Ref. 2014/100576) finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat.

 
A banda de l’excavació, es realitzarà un sondeig mecànic per conèixer la potència de la seqüència en dos punts diferents del jaciment al marge de l’àrea d’intervenció.