Maria José Fernández, directora del Saló de la Infància d’Igualada: “El Saló de la Infància és de tots els nens i nenes”
M

29 de desembre de 2019

Soc Coordinadora d’Infància de l’Ajuntament d’Igualada i soc la directora del Saló de la Infància. També, en altres èpoques de l’any, treballo per als casals d’estiu que s’organitzen des del departament. Aquest és el tercer any que estic al capdavant del Saló igualadí.

Avui comença una nova edició del Saló de la Infància, la 36a. Com es presenta? Quin serà el fil conductor d’enguany?
El fil conductor d’aquest any, malgrat que el títol del Saló pot portar a confusió -El nostre saló-, és sobre els drets dels infants. Per què aquest eix? Doncs perquè l’any passat Igualada va ser reconeguda per la UNICEF com a Ciutat Amiga de la Infància 2018-2022 i enguany 2019 s’han complert 30 anys de la Convenció dels Drets dels Infants i vam pensar que era una bona oportunitat per celebrar-ho. I a partir d’aquí va sorgir l’eix del Saló. Va ser més difícil trobar un títol que expliqui l’eix i que sigui atractiu per als nens i nenes i finalment vam decidir “El nostre Saló”, el saló de tots els infants.

Què trobaran els nens i les nenes que assisteixin al Saló d’aquest any?
Aquest any s’ha buscat més que mai trobar una relació entre les activitats i el fil conductor, encara que no fos de forma directa. Ens centrarem en cinc drets dels infants: el dret a jugar, el dret a l’educació, el dret a la salut, el dret a la diversitat i el dret a la participació. Hem intentat englobar el màxim de drets en cadascuna de les activitats. El Saló, a nivell espaial, no queda dividit per temes sinó que es trobarà de tot a tot arreu. El dret a jugar i el dret a l’educació ja queden implícits en qualsevol de les activitats que es faran. La decoració sí que expressarà molt quins són aquests cinc drets i la celebració d’aquests trenta anys. El dret a la participació tindrà molta importància perquè, per una banda, tindrem “la màquina del temps”, un espai on els infants podran fer peticions de futur, que els nens i nenes puguin fer la seva aportació sobre com voldrien que sigui el Saló de l’any que ve. Una altra manera de participació serà que els infants podran votar sobre com voldran que sigui l’skate parc que anirà al Parc central. També enguany els nens podran valorar les activitats que facin. Hi haurà un espai que serà “La casa dels drets” on podran fer tallers de diferents temàtiques (teatre, reciclatge, drets dels infants…)

Porta molta feina organitzar el Saló de la Infància? Quan comenceu a treballar?
La feina del Saló, a mida que aquest es va apropant en el temps agafa més velocitat. És un projecte de gran envergadura i es comença a treballar de cara al setembre. Primerament començo a treballar jo com a directora (demano pressupostos a empreses per als inflables, carpes, neteja i seguretat…), i també es contacta amb les entitats que vulguin participar-hi (corals, escoles de dansa, esportives…). L’última setmana de novembre comencen a treballar els coordinadors i cadascun ja agafa la seva responsabilitat. Hi ha sis coordinacions: infraestructures, material, espectacles, personal, i dos coordinadors d’àrea que són els de les activitats i que són els que tenen el contacte més directe amb monitors, famílies i quitxalla tot controlant incidències, preguntes… Els monitors -que són 81- es van incorporar el dia 20 de desembre per muntar tot el Saló amb tot el material que ja havien organitzat els coordinadors. I avui, dia 27, engeguem.

Què ha de fer una persona que vulgui ser monitor del Saló de la Infància?
En el cas de monitors i de coordinadors, cada tres anys es fa una borsa de treball mitjançant un concurs-oposició en què les persones han de presentar el seu currículum, se’ls fa una prova escrita, una valoració de mèrits i, en el cas dels coordinadors, una entrevista. Un cop feta la valoració entren en una borsa de treball de la qual anem tibant cada any. No demanem el carnet de monitor de lleure, perquè el Saló no es regula com una activitat de lleure, i poden accedir-hi tots els majors de 16 anys.

A més compteu amb la col·laboració de moltes entitats de la ciutat.
Sobretot pel que fa pel tema d’espectacles sort en tenim de les entitats que donen vida al Saló. A més és retroactiu perquè per a ells també els és una manera mostrar què fan. Les entitats donen una identitat al nostre Saló, perquè els parcs de Nadal tenen un model diferent. També comptem amb la col·laboració dels Bombers, Policia, Mossos… I d’altres entitats i empreses col·laboren aportant material.

Des de fa 4 anys que el Saló de la Infància es fa a l’Escorxador. És un bon espai?
El 2014 vaig ser la directora del Saló quan encara es feia a Cal Carner i l’espai era enorme, donava la possibilitat de tenir-ho tot dins. L’Escorxador és un lloc molt bonic i acollidor però tenim el problema de l’espai que és un pèl just i fa que haguem de posar carpes a l’exterior.

A qui van dirigides les activitats del Saló de la Infància?
Bé, el Saló s’anuncia per a nens i nenes de 3 a 12 anys, encara que el marge d’edats és molt lliure. També tenim un espai per a nadons. Ens trobem però que els infants d’11-12 anys costa molt que vinguin, s’han de buscar activitats que els cridin molt. El fet que l’adolescència es vagi avançant fa que els costi venir.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?