‘Marcianos de Marte’ i ‘Yerbabuena’, guanyadors del III Rewind Festival de Vilanova

22

El Rewind Festival va celebrar dissabte a la nit la gala de lliurament dels premis de la seva tercera edició al centre polivalent de Can Papasseit de Vilanova del Camí. Els curts més premiats van ser ‘Marcianos de Marte’, amb quatre guardons, i ‘Yerbabuena’, amb dos. La millor òpera prima va ser ‘Como yo te amo’, el premi del públic per ’17 años juntos’ i la menció especial del jurat, per ‘A prueba’.

‘Marcianos de Marte’ es va endur els premis a millor curtmetratge de la secció oficial, millor guió original per Fernando Trullols i Arturo Mendiz, millor fotografia per Albert Pascual i millor actor per Miki Esparbé. El director guanyador del Goya Fernando Trullols l’experiència del Rewind Festival va confessar estar “molt emocionat”, destacant “l’esforç, la il·lusió i la cura” amb què es fa el certamen i “la il·lusió de la gent” a la gala, “sobretot entre la gent jove”. A banda del premi a millor curt i guió, Trullols va destacar que li van fer “molta il·lusió” els premis que es van endur els seus col·laboradors: “L’Albert Pascual ha fet una feina fantàstica com a director de fotografia, i el Miki Esparbé, l’actor principal, ha estat un còmplice durant tots aquests mesos”.

El premi a la millor direcció va ser per a la directora madrilenya Estefania Cortés i el de millor actriu per Íngrid Rubio, les dues pel curt ‘Yerbabuena’. Per a l’actriu catalana el premi suposa que la gent pugui conèixer la feina d’Estefania Cortés, “la seva sensibilitat a l’hora d’explicar històries, de fer sentir a la gent”. Per a Rubio, el guardó també és una bona manera que la gent s’acosti a aquesta història “que és curta però que arriba” i “hi ha sorpreses”. “Festivals com el Rewind mostren el romanticisme de gent que creu en el cinema, en els somnis, en el talent i l’esforç, en les històries… en la cultura”, va destacar l’actriu, que va assegurar que s’ho havia “passat genial”.

La gala de lliurament de premis va ser dinàmica, amb intervencions puntuals del presentador, el locutor de Ràdio Flaixbac Andreu Presas, i amb cançons conegudes de diferents bandes sonores de cine, versionades en clau de swing pel grup The Crossroads.

Prop de 300 persones van omplir les grades de Can Papasseit, amb la presència de molts dels nominats, del consistori en ple de Vilanova del Camí amb l’alcaldessa Noemí Trucharte al capdavant, i els regidors de cultura d’Igualada, Pere Camps, i de Santa Margarida de Montbui, Montserrat Carricondo. També va destacar la presència de la directora mexicana Karla Campuzano, que va guanyar el premi al millor curt de parla hispana, acompanyada de la seva parella Nacho Carballo, director durant cinc anys del Festival de Gijón.

El Rewind Festival encara tindrà tres jornades més de projeccions aquesta setmana. Dimarts es projectaran els curts de parla estrangera a competició i altres fora de concurs a l’Ateneu Igualadí; dissabte hi haurà sessions al matí i a la tarda a Can Papasseit amb seleccions especials de drama social, comèdia i thriller; i diumenge al matí es passaran els curts guanyadors i a les 11 h començarà la Rua d’Star Wars pels carrers de Vilanova del Camí.

Aquesta és la relació de tots els premiats del III Rewind Festival:

 • Millor curtmetratge Rewind: ‘Marcianos de Marte’.

 • Millor òpera prima: ‘Como yo te amo’.

 • Millor curt d’animació: ‘Roger’.

 • Millor curt de parla estrangera: ‘The enemy’.

 • Millor curt de parla hispana: ‘Anubis’.

 • Millor micro-curt: ‘Incoming call’.

 • Millor guió original: Pepe Combalia, Arturo Méndiz i Fernando Trullols per ‘Marcianos de Marte’.

 • Millor fotografia: Albert Pascual per ‘Marcianos de Marte’.

 • Millor direcció: Estafania Cortés per ‘Yerbabuena’.

 • Millor actriu: Íngrid Rubio per ‘Yerbabuena’.

 • Millor actor: Miki Esparbé per ‘Marcianos de Marte’.

 • Menció especial del jurat: ‘A prueba’.

 • Premi del públic: ’17 años juntos’.

 • Millor curtmetratge educatiu: ‘Solitud’.

 • Millor curtmetratge amateur: ‘La teoría del caos’.

 • Millor curtmetratge Gaspar Camps: ‘Así porque sí’.