Marc Sendiu, regidor de Festes dels Prats de Rei: “Hem d’intentar pensar en un nou ens per gestionar els serveis dels municipis de l’Alta Segarra”
M

11 d'agost de 2018

Aquest cap de setmana, Els Prats de Rei celebra la seva Festa Major. Aprofitant-ho, entrevistem al regidor de Festes del municipi, Marc Sendiu.

Hi ha alguna novetat important en la Festa Major d’aquest any?
L’esquema general segueix la línia dels anys anteriors. L’any passat vam incorporar inflables i la festa de l’espuma a la piscina. Seguim la mateixa línia que creiem exitosa.
La Festa Major l’encetarem amb un concert de Vent Endins que ens fa especial il·lusió perquè alguns dels membres del grup són del poble.
L’Escala en Hi-Fi també és una de les activitats més participades.
Per altra banda, una de les coses que ens fa més il·lusió és que l’Associació Cultural i Recreativa Sigarra s’encarregui del Pregó de Festes. És una de les entitats amb més activitat del poble amb el pessebre vivent, les caramelles, el sopar romà i moltes altres coses que organitzen.

Hi ha previst alguna reivindicació durant la Festa Major per recordar els presos polítics i exiliats?
Les estovalles de la botifarrada popular seran de color groc i probablement es faci algun incís en l’acte institucional del 14 d’agost. En volem fer esment però no volem que la Festa Major estigui centrada en la reivindicació.

Fa poc heu començat amb la recollida d’escombraries porta a porta. Quina és la valoració d’aquestes primeres setmanes?
Fa un any la intenció era facilitar aquest servei junt amb els altres municipis de l’Alta Segarra, a través de la Mancomunitat de l’Alta Segarra. Però la situació política a l’Ajuntament de Calaf no ha estat favorable, amb un govern en minoria, i això ha provocat que no s’hagi pogut implantar el porta a porta a nivell de l’Alta Segarra.
Així que hem hagut de buscar solucions i finalment ens hem acollit al Consell Comarcal de l’Anoia.
La implantació ha estat una mica ràpida, en un principi crèiem que seria al setembre però finalment se’ns ha avançat i ha sigut ara al juliol. La gent no s’ho esperava massa, però tothom s’ha adaptat i tret d’algunes situacions excepcionals com la residència Apinas o productors més grans que hem d’acabar d’ajustar, el resultat de moment és positiu.
Tampoc teníem alternativa, hem d’anar cap a aquest model per aconseguir uns índex de reciclatge del 80-85% i el porta a porta sembla que en ho ha de facilitar.

Quins projectes teniu pensats fer en aquests 10 mesos que queden de legislatura?
Està previst que s’acabi el nou magatzem municipal, que és el projecte més important de la legislatura. Calculem començar l’execució a la tardor i acabar-la com a molt tard a inicis del 2019.
Aquest estiu estem fent l’adequació de l’escola i el menjador per temes de seguretat, renovant tots els falsos sostres i fent la teulada del menjador nova també.
Aquest any també farem l’arranjament del camí dels Seguers i l’adequació del Pont de l’Albareda, posant-hi unes baranes per augmentar-ne la seguretat.
A més, gràcies al programa complementari de la Diputació, fem una actuació de consolidació de l’ermita de Sant Ermengol. No l’estem reformant en el seu global però sí que en fem una actuació de xoc.

Tot això ho fareu en el que queda de 2018. Hi ha res previst de cara a inicis de l’any que ve?
Pretenem acabar l’última fase de la museïtzació de la plaça de la Mare de Déu del Portal. Fer que sigui un espai visitable i que sigui un punt més d’interès turístic dels Prats de Rei.
També farem adequació de la senyalització de la Ruta de la Batalla dels Prats de Rei.
A més, ens hem proposat potenciar que més escoles visitin el museu de Prats i tots els seus llocs històrics i és per això volem editar uns dossiers didàctics perquè els alumnes en pugin fer les activitats corresponents. Es tractaria de fer una visita guiada que englobés el museu, la Torre de la Manresana i la Plaça de la Mare de Déu.

Quina és la valoració d’aquests tres anys de legislatura?
Les obres de la piscina crec que han estat molt positives. La nova fondària (menys profunditat), permet més estalvi i fer noves activitats com aquagym, amb un gran èxit de participació.
La reforma del Parc de davant de la piscina també ha estat molt satisfactòria perquè, sobretot en els mesos d’estiu, se’n gaudeix molt.

Ha afectat la situació política de Catalunya i especialment l’aplicació del 155 en el dia a dia de Prats de Rei?
A nivell econòmic, pagaments i aquestes coses, l’afectació no ha estat massa important. Però és evident que ens ha afectat a nivell nacional. També és veritat que la dependència econòmica que ara tenim de la Generalitat és molt diferent a la d’abans en què teníem subvencions com el Pla d’Obres i Serveis que ara ha quedat reduït a una subvenció molt petita, però la Diputació ha continuat en la seva línia. De fet això sempre ho diem, sort en tenim de la Diputació!
Sense ella, per exemple, el magatzem municipal no l’hauríem pogut portar a terme.

Abans parlàvem de l’Alta Segarra. En algun moment hi ha hagut una possibilitat real de ser una comarca?
Els municipis sempre l’hem reivindicat. I ara, de fet, estem en una situació estranya. Els municipis de l’Alta Segarra estem a la vegueria de la Catalunya Central, però dins una comarca que forma part de la vegueria del Penedès. Hem d’intentar pensar en una entitat gestora per intentar administrar els serveis i que, evidentment, estigui dotada de recursos. No som gaire partidaris de tenir una seu del Consell Comarcal de l’Alta Segarra. Volem una estructura simple però que encaixi administrativament en el marc que tenim.
La voluntat política ha de venir acompanyada de la voluntat de la gent. No podem fer res sense la gent.
Amb aquest ens administratiu nou que reclamem, potser podríem millorar el tema del transport públic, per exemple. Per anar a Manresa, molts municipis de l’Alta Segarra tenen moltes dificultats, no hi ha massa possibilitats.

Els Prats de Rei té aigua, aquest no és el problema. El que passa és que la qualitat d’aquesta aigua és molt baixa, amb nivells massa alts de nitrats i això fa que no es pugui beure. Hem reivindicat per activa i per passiva que s’activi el servei de la Llosa del Cavall. La xarxa està desplegada, els dipòsits fets i ens aniria molt bé perquè barrejaríem la nostra aigua amb la de la Llosa del Cavall i reduiríem el nivell de nitrats. Estem al mateix punt que estàvem l’any passat quan semblava que la solució seria ràpida.

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que Igualada necessita més carrils bici?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta