Marc Castells és escollit president de la Diputació de Barcelona

108

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha estat escollit, aquest dijous, nou president de la Diputació de Barcelona, el desè en democràcia i el 24è des que Prat de la Riba va assolir la presidència l’any 1907. És la tercera ocasió en què un igualadí ocupa aquest càrrec, després de Pere Dalmases, president no escollit en democràcia entre 1867 i 1868, i Antoni Dalmau i Ribalta, entre 1982 i 1987.

El ple d’investidura de Marc Castells ha comptat amb la presència d’una àmplia representació d’alcaldes i societat civil de la província de Barcelona. Entre ells, alguns alcaldes de la comarca, la consellera igualadina Àngels Chacón, el president del Consell Comarcal Xavier Boquete, i els presidents de la UEA i Fira d’Igualada, Blai Paco i Joan Domènech, a més dels pares, sogres, la dona i els dos fills del ja President de la Diputació de Barcelona.

Tot el ple d’investidura es va poder veure per Youtube gràcies a les imatges que proporcionava la pròpia Diputació, si bé els usuaris van ser molt pocs, i la mitjana va ser de quinze.

Cap vot en contra
Castells va rebre 33 vots a favor dels diputats, tres nuls i set vots en blanc, i va prometre el càrrec “per imperatiu legal, amb lleialtat al poble de Catalunya, per l’alliberament dels presos polítics i pel retorn dels exiliats”. A més, durant la seva intervenció, va manifestar que “no vull oblidar-me, ni avui ni mai, no ho faré mai, de les persones que si no estiguessin injustament empresonades o a l’exili amb tota seguretat avui serien aquí per acompanyar-nos”, afegint que “els tenim més presents que mai i els trobem molt, moltíssim, a faltar”.

Arrels profundes d’igualadí

En el seu primer discurs, Marc Castells ha dit que “em sento igualadí d’arrels profundes, intentaré sempre correspondre la meva ciutat”. Ha tingut també paraules per la seva família, especialment el pare i la mare, recordant la seva família que va venir de fora de Catalunya a treballar aquí. “Qui hagués dit que avui el seu nét seria alcalde d’Igualada i president de la Diputació”, deia Castells, qui ha tingut també un record pels anteriors presidents Esteve i Conesa, “uns referents del municipalisme”.

L’alcalde d’Igualada ha fet un repàs als set anys que ha estat diputat i vicepresident de la corporació, destacant l’impuls del Programa de Cultura Emprenedora a l’Escola, el Servei d’Intermediació de Deutes Hipotecaris (SIDH) i el projecte de Vies Blaves. Ha destacat els primers objectius del govern actual de la corporació: “la igualtat d’oportunitats de totes les persones, l’equilibri territorial entre comarques i municipis, el desenvolupament econòmic, la vertebració de polítiques de de cohesió social i de millora de la qualitat de vida, el respecte i la preservació de l’entorn i el suport a municipis i comarques”.

Marc Castells també ha fet referència als projectes de futur que, en aquest darrer any, pensa posar-hi èmfasi. Són “la instal·lació de la fibra òptica a les nostres carreteres, els plans zonals, la connectivitat i molts d’altres, destacant, també, l’exercici de transparència i rendiment de comptes d’aquesta institució, l’aposta per la innovació i la millora constant dels serveis públics que oferirem als governs locals”.
Ha acabat el seu discurs fent referència a “l’esperit de la Mancomunitat de Catalunya”, de principis del segle XX, qualificant-la com “una de les èpoques més glorioses d’aquesta institució”, en la qual Enric Prat de la Riba, va ser capaç “d’articular, al seu voltant, figures cabdals, les millors de totes les seves especialitats, figures que malgrat moltes d’elles eren allunyades ideològicament, va ser capaç de liderar-les”.

Un any en el càrrec
Castells serà president de la Diputació de Barcelona -càrrec considerat oficiosament el tercer del país, per darrere del President de la Generalitat i el del President del Parlament- fins a les properes eleccions municipals, el maig de l’any que ve. Per a ser diputat provincial o president cal ser alcalde o regidor, de manera que Castells seguirà essent alcalde d’Igualada.

Perquè tingui opcions de repetir més enllà de les properes eleccions, caldrà que el PDeCAT sigui la formació amb més vots en els 33 pobles de l’Anoia i a Collbató, que configuren el Partit Judicial d’Igualada, que és per on es regeix la distribució d’escons a la Diputació de Barcelona.