Magda Oranich lloa el Premi Gumersind Bisbal en defensa de la cultura catalana

57

Acte acadèmic Premi Gumersind Bisbal 2015.JPG

La coneguda advocada Magda Oranich va presidir, el diumenge 13 de setembre, el Premi Gumersind Bisbal i Gutsems de la Pobla de Claramunt. Oranich va felicitar la tasca de l’Ajuntament per tirar endavant aquest certamen en pro “de la llengua i la cultura catalana que, al llarg de 300 anys, s’han defensat contra aquells que volien que desaparegués”.
L’acte acadèmic, organitzat per la regidoria de Cultura, va tenir lloc a l’Ateneu Gumersind Bisbal. En aquesta edició de 2015 el certamen va quedar desert. Segons l’acta del jurat, “després de la lectura i la corresponent deliberació, s’ha considerat que els originals presentats no compleixen els mínims exigibles per a la concessió del guardó i, per tant, tampoc per a la seva publicació en forma de llibre dins de la Col·lecció Claramonte, editada per l’Ajuntament”. El jurat va estar format per Francesc Valls i Miquel Gutiérrez, professors d’Història Econòmica de la Universitat de Barcelona, i Santi Broch, alcalde i en representació de l’Ajuntament.
En el seu parlament, Magda Oranich es va referir al fet que el certamen s’hagués deixat desert i va afirmar que “això demostra la seriositat d’aquest premi i que s’han de complir uns requisits per guanyar-lo”. De totes maneres, l’advocada va encoratjar l’Ajuntament a seguir tirant endavant el guardó.
Oranich va pronunciar un discurs basat en la defensa de la cultura catalana i del país. “Defensar Catalunya -va afirmar-, com deia el president Companys, només ho farem els catalans”. Oranich va cloure el seu parlament citant Salvador Espriu: “ens mantindrem per sempre més fidels al servei d’aquest poble”.

Continuar impulsant el Premi Gumersind Bisbal
L’alcalde poblatà, Santi Broch, que va obrir l’acte, també va fer un discurs basat en la defensa de la cultura catalana i del país i va esmentar l’important cita que els catalans tenim amb les urnes d’aquí pocs dies. “Caldrà apostar fort per certàmens com aquest en una nova època que esperem encetar a partir del 27 de setembre. Com a poble, com a nació, cal preservar la nostra identitat i la nostra cultura que, junt amb la llengua, ens donen el símbol d’identitat per excel·lència”, va dir.
En referència al certamen, Broch va afirmar que “tot i que la situació econòmica actual és complicada, l’Ajuntament segueix i seguirà impulsant aquest premi que, per la seva categoria i el seu valor cultural, té ressò no només arreu de la nostra comarca sinó de tot el territori de parla catalana”. En aquesta mateixa línia, l’alcalde va subratllar que “la promoció de la cultura catalana és un dels grans reptes de les administracions i entitats del país; un repte que hem de dur a terme si volem preservar la nostra tradició, llengua i costums”.
L’acte acadèmic, inclòs dins de la programació de les Festes Culturals, va finalitzar amb un aperitiu per a tots els assistents. Abans, a l’Ajuntament, Magda Oranich va signar el Llibre d’Honor.