A l’ofensiva per incrementar els salaris
A

1 de febrer de 2018

Després de la intensa devaluació salarial experimentada entre el 2008 i el 2015 és absolutament prioritari per al moviment sindical que els salaris recuperin poder de compra. Considerem que és de justícia que el creixement econòmic ha de ser inclusiu i arribi al conjunt de la societat, però alhora és també un incentiu per a una economia més eficient.

Entre el 2012 i el 2016, la pèrdua mitjana acumulada de poder adquisitiu a Catalunya ha estat del 5,9% i no s’entén que segons les dades macroeconòmiques creix l’economia i aquesta no arribi a la butxaca i a la vida quotidiana de la classe treballadora.

En aquesta lògica, valorem positivament l’acord que hem subscrit amb CEOE, CEPYME, UGT i Govern de l’Estat per pujar el 20% el Salari Mínim Interprofessional en dos anys. És un increment rellevant quantitativa i qualitativament, ja que situa una discontinuïtat positiva en la línia de corregir una disfunció del nostre ordenament laboral, que permetrà arribar a 850€ per catorze pagues (quasi 12.000€ any el 2020), prop del 60% del salari mitjà que recomana la Carta Social Europea i que afecta fonamentalment a dones i joves.

Considerem que és un acord positiu, perquè posa en valor la concertació social com a espai de construcció de drets per a les persones més vulnerables i també és rellevant, perquè ha de tenir una incidència important en una negociació col·lectiva a l’ofensiva, que impulsi a l’alça els salaris i que promogui una major democratització de l’empresa i les relacions laborals.

Les dades registrades indiquen un 1,4% d’increment salarial mitjà als convenis del 2017 fins a l’octubre (0,89% als d’empresa i 1,45% als sectorials). Tot i que hi podem copsar una millora salarial en els convenis signats el 2017, només el 16,41% del total dels convenis tenen clàusula de garantia salarial. L’any 2018 negociarem convenis sectorials que afecten el 70% del total de les persones treballadores a Catalunya on es concentra la quantitat més important de convenis d’àmbit d’empresa. I també reprendrem la concertació i el diàleg social amb la renovació de l’AENC de caràcter estatal i de l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC).

En una societat i un mercat de treball cada cop més desigual, que ha incrementat encara més la diversificació i fragmentació de les identitats laborals, hem de continuar denunciant un problema de primera magnitud com es que més de 385.000 treballadors i treballadores que malgrat tenir una feina, viuen per sota del llindar de la pobresa i no poden cobrir les seves necessitats bàsiques. La nostra missió és situar a l’agenda el treball digne i els drets socials, base d’una societat amb més cohesió i benestar. També visibilitzar i dimensionar els problemes quotidians de les treballadores i treballadors, les seves reivindicacions i anhels.

En definitiva, oferir alternatives viables i poder aconseguir acords en un context marcat per un mercat de treball inestable, amb una alta rotació laboral, treball precari i un increment significatiu de les desigualtats, passa per enfortir la negociació col·lectiva i conquerir conveni a conveni espais de seguretat laboral i suficiència econòmica.

Alfonsa Santiesteban, Coordinadora de l’Anoia. Unió Intercomarcal CCOO BaixLlobregat-Alt Penedès- Anoia-Garraf

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta